kushiterna- erövrarna av det gamla egyptien?

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Skriv svar
Haile
Ny medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: 5 februari 2005, 19:52
Ort: göteborg

kushiterna- erövrarna av det gamla egyptien?

Inlägg av Haile » 17 mars 2005, 01:20

Kushiter är ett namn som tycks dyka up när man läser om det gamla egyptien. Vilka är kushiterna? Det är bevisat att kushiterna var afro-asiatiskt urpsrung.

När jag sökte på ordet kom det fram:



group of languages spoken by some 16 million people in Ethiopia and adjacent areas south and east and compromising one of the five branches of the Afro-Asiatic (formerly Hamito-Semitic) language family. (The other branches are Egyptian, Berber, Chadic, and Semitic.) Scholars differentiate five Cushitic subgroups: (1) Beja, (2) Agau, (3) Eastern Cushitic (including Oromo and Somali), …



Är somalierna ättlingarna till kushiterna?

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 augusti 2003, 15:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 17 mars 2005, 23:49

Haile skrev:Kushiter är ett namn som tycks dyka up när man läser om det gamla egyptien. Vilka är kushiterna?
I det antika Egyptens historia ligger landet Kush söder om Egypten, i dagens Sudan i stort sett:
Nationalencyklopedin (NE) på nätet skrev:Kush [ku:S], Kus, Kosh, biblisk benämning på länderna s. om Egypten, i Septuagintaöversättningen från 300-talet f.Kr. dock missvisande tolkad som avseende Etiopien. För forntidens egyptier omfattade landet Keshi eller Kas till att börja med området strax söder om första katarakten; senare drogs gränsen allt längre söderut för att slutligen omfatta hela Nubien. Under Sesostris III (1878-1840 f.Kr.) byggdes gränsfästningarna Semna och Kumma vid andra katarakten. Under Thuthmosis III (1490-1436 f.Kr.) låg Egyptens sydgräns vid fjärde katarakten. Från K. erhöll Egypten främst elfenben, koppar, guld och virke, arbetskraft icke att förglömma. På 700-talet f.Kr. fanns ett självständigt rike kring Napata vid fjärde katarakten. Dess kung Pianchi erövrade Egypten och grundade där 730 f.Kr. den s.k. etiopiska eller kushitiska 25:e dynastin. Denna drevs av den assyriske kungen Assurbanipal tillbaka till Napata. Farao Psammetichos II erövrade även Napata 591 f.Kr. och tvingade de kushitiska kungarna söderut, varpå de grundade en ny huvudstad, Meroe, vid sjätte katarakten. Det meroitiska riket beräknas ha upphört att existera under 300-talet e.Kr. Jfr karta Egypten (Historia).

Kulturen i K. kan sägas ha varit en blandning av egyptiska och ekvatoriala element, t.ex. hade templen (bl.a. i Musawwarat i nuv. Sudan) tydliga egyptiska förebilder men var helgade åt lejongudar. Kungarna begravdes i pyramider (som t.ex. i Bagrawija), vilka på toppen emellertid hade ett klot. För det meroitiska språket utvecklades ett alfabet på 23 tecken. Detta är ännu odechiffrerat.
Haile skrev:Är somalierna ättlingarna till kushiterna?
NE skrev:kushi´tiska folk, de folk som talar kushitiska språk. De återfinns främst i n.ö. Afrika och innefattar bl.a. somalier, afar, beja, rendille, boni och oromo. I vissa sammanhang har termen kushitisk också applicerats på kulturdrag som många av dessa folk delar.
NE skrev:kushi´tiska språk, en gren av de afroasiatiska språken omfattande ett femtiotal språk huvudsakligen i Etiopien och på Afrikas horn. De kushitiska språken talas av ca 20 miljoner människor (siffran är mycket ungefärlig). De kan indelas i fyra huvudgrupper. Östkushitiska omfattar bl.a. det viktigaste kushitiska språket, somaliska, officiellt språk i Somalia (ca 4 miljoner talare i landet). Det etablerades som skriftspråk i och med självständigheten och skrivs sedan 1972 med latinska bokstäver. Till denna grupp hör även oromo (galla, ca 10 miljoner talare), som dominerar i centrala och södra Etiopien, samt saho-afar i södra Eritrea och Djibouti. Oromo skrivs både med etiopiska och latinska bokstäver. Den centralkushitiska gruppen består av några små språk i det centrala etiopiska höglandet, de s.k. agawspråken: bilin, khamir, khemant m.fl. Den nordkushitiska gruppen utgörs av beja vid Röda havets kust (n. Eritrea, ö. Sudan, s.ö. Egypten). Den sydkushitiska gruppen omfattar några små språk i Östafrika, t.ex. iraqw i Tanzania.

Till den kushitiska grenen har också traditionellt räknats en grupp språk kring Omofloden i s.v. Etiopien, av vilka det viktigaste är wolaitto, men numera anser man att dessa inte är kushitiska utan utgör en grupp för sig, de omotiska språken. Möjligen är de omotiska språken inte afroasiatiska alls utan utgör en egen familj.
Somalierna talar ett kushitiskt språk, och invånarna i det gamla Kush talade ett kushitiskt språk, och båda räknas därför som kushiter. Sannolikt har man döpt språkgruppen efter det historiska namnet Kush. Men att detta skulle göra somalierna till biologiska ättlingar till det historiska området Kush är en annan sak, och det är väl knappast troligt att de är det.

Mvh -Dan

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5049
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Inlägg av koroshiya » 18 mars 2005, 22:37

En del menar att språket i det gamla Kush inte har något med den nuvarande språkfamiljen att göra. De säger att språket är ett isolat.

Egyptisk kultur påverkade Kush på allehanda sätt. Kushiter växte upp vid hovet i Egypten, och under lång tid styrdes området av egypter. Man kan gissa att dynasti 25 sågs som egyptisk. Det finns tecken på att egyptierna välkomnade den för att få ett slut på all splittring, och själva tyckte de att de var bärare av gammal kultur. Under dynasti 25 kan man också se en renässans för gamla konstideal.

Det är en fascinerande historia som sträcker sig över tusentals år, och visar på olika sätt att uppträda mot grannar.

Här är några länkar.

http://www.answers.com/topic/language-isolate
http://www.saudiaramcoworld.com/issue/1 ... istory.htm
http://library.thinkquest.org/22845/int ... ndex.shtml

Marcus

Haile
Ny medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: 5 februari 2005, 19:52
Ort: göteborg

Inlägg av Haile » 19 mars 2005, 02:42

koroshiya skrev:En del menar att språket i det gamla Kush inte har något med den nuvarande språkfamiljen att göra. De säger att språket är ett isolat.
Marcus
Marcus, lingusiter har klassat somaliskan och afariska andra språk som kushitiska och sett alla dessa kuchitiska språk härstammar från det gamla egyptien (kush kunga dömerna)

Intressant, Och tack för informationen durion. Somalier talar ett kushitiskt språk som tillhör samma språkfamilj som arabiskan. Jag snappade up den här artiklen från nätet. Somalier är nog urpsurnglingen kushiterna som omtalas i det gamla Egyptien. Att dem inte skulle vara det är nog fel, Sverige norge, danmark tyskland talar ett germanskt soråk som alla har ett gemenskapt härkomst, I sin tur talar alla i europa förutom få ett indo-eurpeiskt språk som i sin tur har ett gemensamt härkomst.

Kanske är det därför somalier/ethiopier ser ut som afriknare med semetiska särdrag.


Why does it matter who the Egyptians were?

First the linguistic evidence; some people have tried to classify it as a language in a class of its own; linguistic comparison (semantic and syntax) gives unequivocal proof that was a Hamitic language allied to the living languages spoken in the Sudan (the Haden Adowa) in Eritria (the Agaw and the Beja), in Ethiopia and in Somalia.

Some words and these not all general words - some those of religion found in the language of ancient Egyptians:

Ancient Egyptian Somali and Afar dialects (the same is true of others)

Ra Ra (The sun)

Neter Neder (divine being)

Hipo Hibo (the sound b doe not exist in Hamitic languages - gift)

Horus Huur (a stork)

Tuf Tuf (spit)

Habi (the Nile) Wabi ( a river)

Ar Ar ( a lion)

cb kab (shoe)

brq biriq (lightning)

ayah Dayah (moon)

dab dab (fire)

anka aniga (I)

su, asu usi (he)

Ka Ka, Kaah (spirit)

medu muud (liquid)


I can go on and on to hundreds of words.

Grammatical evidence is given by the structure of OSV (object, subject, verb), the use of the predicative particle wa, the use of the interrogative ma and others.

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5049
Blev medlem: 3 februari 2004, 06:51
Ort: Göteborg

Inlägg av koroshiya » 19 mars 2005, 08:16

Haile skrev:
koroshiya skrev:En del menar att språket i det gamla Kush inte har något med den nuvarande språkfamiljen att göra. De säger att språket är ett isolat.
Marcus
Marcus, lingusiter har klassat somaliskan och afariska andra språk som kushitiska och sett alla dessa kuchitiska språk härstammar från det gamla egyptien (kush kunga dömerna)
Jag uttryckte mig slarvigt som vanligt. Iaf, vad jag har förstått använde sig folk i Kush mestadels av egyptiska när de skrev något. Efter lång tid började de skriva på ett eget språk. Det språket kallas meroitiska. Det har man inte kunnat tolka, och många tror att det inte är släkt med egyptiska eller något annat språk där i trakten. Det faktum att man inte har kunnat tolka texterna tyder på att så skulle kunna vara fallet.

Självklart tillhör somaliskan en språkgrupp med ett namn, men jag tror ingen har lyckats visa att kulturerna i Kush talade kushitiska. Så somaliskan är besläktad med andra språk i området, med egyptiska, och med andra afro-asiatiska språk, men verkar inte vara besläktat med skriftspråket i Meroe.

Allt det här är kanske lite ointressant eftersom vi vet att folk i området kunde byta språk. T. ex. försvann egyptiskan med tiden. Det betyder att härskare i Kush kan ha pratat språk besläktat med somaliskan, men att de bara inte gjorde det under Meroe-tiden.

En annan sak är att man inte skall låta sig begränsas av arkeologiska lämningar. Det kan vara lika troligt att språken i Egypten och Kush härstammar från någon ur-somaliska. Men men, det är lätt att tjusas både av gamla skrifter och gammal kultur.

Här är förresten ett roligt exempel på kulturkrock mellan Kush och Egypten.
http://nefertiti.iwebland.com/timelines/topics/meat.htm
Fisk var ett otyg, som ingen "riktig" egyptier skulle stoppa i sig, tyckte Piye.

Höh, jo en sak till, man kan läsa om några av de här härskarna i bibeln.
Marcus

Haile
Ny medlem
Inlägg: 12
Blev medlem: 5 februari 2005, 19:52
Ort: göteborg

Inlägg av Haile » 2 oktober 2005, 18:39

intressant

Användarvisningsbild
Carolus
Medlem
Inlägg: 1052
Blev medlem: 2 augusti 2005, 18:31
Ort: Stockholm

Inlägg av Carolus » 8 oktober 2005, 11:54

Det har inget med Hindukush att göra?

Skriv svar