Tuvalu sjunker - eller stiger havet?

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Tuvalu sjunker - eller stiger havet?

Inlägg av varjag » 23 okt 2004 12:02

I brist på bättre ställer jag frågan här. Moderatorerna månde flytta - efter behag.
TV-program...om lilla Stillahavsrepubliken Tuvalu. Havet stiger sakta - säger åldringarna..'kyrkogården hotas alltmera av högvattnet...'
Naturligtvis - är det Greenhousegaser och ohejdad energikonsumption som får skulden. Programmet - rapporterar vidare om undervattensgrottor upp till 30 meter under nuvarande havsnivå - som uppvisar 'spår av mänsklig beboelse, kanske 8000 år gammal'.
Min fråga; HUR kan man idag mäta om havet verkligen stiger - eller om Tuvalu helt enkelt sjunker? Trots alla domedagsprofetior om stigande havsnivåer p.g.a. avsmältning vid polerna - känner jag inga pålitliga rapporter om någon märkbar höjning av havsnivån.

Användarvisningsbild
Sarvi
Medlem
Inlägg: 5977
Blev medlem: 25 mar 2002 09:00
Ort: Sverige

Inlägg av Sarvi » 23 okt 2004 14:24

Du har helt rätt vad beträffar sjunkande öar i Stilla Havet. Många öar bildas ursprungligen av en vulkan som får ett utbrott på havsbotten och så småningom kanske tränger upp över havsytan, för att bilda en vulkanö. Den mest kända är väl Hawaii. Vulkanerna bildas över en s.k. hotspot, dvs en punkt där manteln och magman är extra het eller aktiv (mekanismen bakom hotspots är oklar). Eftersom havsbottnen rör sig (plattektonik) glider ön långsamt iväg från sin hotspot som underhåller den med magma. Till slut slocknar vulkanen på ön för gott. Ofta har då en ny vulkanö byggts upp på den havsbotten som passerar över den aktuella hotspoten. På så vis får man ett vackert pärlband av öar.

Under tiden har då koralldjuren byggt upp ett cirkelformat rev runt vulkanen. Vulkanen är tung, och när den slocknar byggs den inte längre på med nytt material. Därför börjar den sjunka ner i jordskorpan igen, plus att de vanliga erosionskrafterna verkar. Därför sjunker vulkantoppen långsamt ner under havsytan. Eftersom koralldjuren behöver ljus och värme för att leva så byggs revet hela tiden på uppåt, förhoppningsvis i samma takt som ön sjunker. När sedan vulkantoppen försvinner ner under havsytan har man en atoll. Så Tuvalu sjunker verkligen.

Problemet för öborna är väl snarast att s.k. korallblekning och ev. stigande havstemperaturer kan komma att öka erosionen på korallreven som skyddar de atoller som går att leva på, och om reven försvinner så blir de oskyddade, låga öarna lätta byten för stormvågornas erosion. Dessutom kan alldelses naturliga stormskador skada korallreven så svårt att erosionen tar extra fart och kan utplåna öar, det har hänt förr (om än i liten skala). Växthuseffekten ger dessutom mer energi i atmosfären och kan komma att orsaka häftigare och mer frekventa stormar i framtiden.

Bild

Under det senaste århundradet har havsnivån globalt stigit med i medeltal en till två mm per år. Men det är ungefär samma som de senaste 3000 åren. Dock har satellitmätningar under de senaste 25 åren visat på något högre takt, men mer jordnära mätningar har inte visat sig på någon signifikant ökning under samma period. Dessutom kan väl tilläggas att mellan 13000 f.Kr. och 4000 f.kr steg havsytan med 1 cm per år - dvs med tio ggr dagens takt! Korallreven lyckades överleva det också - även om många enskilda öar har sjunkit.

Mätingar sker som sagt med satelliter och även på marknivå, där man övervakar nivåerna kontinuerligt med avseende på tidvatten och sånt maritimt mojs.

varjag
Saknad medlem †
Inlägg: 48101
Blev medlem: 24 apr 2002 11:53
Ort: Australien

Inlägg av varjag » 24 okt 2004 03:35

Tack Sarvi för ditt kompletta och uttömmande svar med tjusig bild. Du har bekräftat vad jag gissade - även om mitt hjärta blöder för de stackars Tuvaluborna som bokstavligen ser sina öar sjunka under fötterna.....vi får heja på korallernas byggnadsverksamhet! Mvh, Varjag