![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
/Max
Den tolkningen har jag inte hört förut. Alla andra verkar överens om att Aristofanes helt står på kvinnornas sida, och att budskapet alltså är det motsatta. Lysistrate är inte den enda pjäs där han kritiserar krig och krigiskhet, domstolar, överdriven rättspatos m.m. Sympatisk man, den där Aristofanes.Djinghis Khan skrev:Mig veterligen handlar "Lysistrate" om det för antikens greker absurda i att kvinnorna tog kommandot. En moralisk pjäs med budskapet "se hur det går när kvinnor gör som de vill..." lr ngt liknande.
Där är nog alla överens. Bortsett från Annika Barthine, om hon nu verkligen trodde att det inträffat i verkligheten.Djinghis Khan skrev: Jag tror inte att den har ngn verklighetsförankring
Om det kan du säkert få veta om du slår upp i ett uppslagsverk!
(skriver detta inte för att jag är spydig, utan för att gardera att jag själv är för lat att slå upp!)
Men dylika olika varianter av landsflykt var vanliga i Grekland. De tillämpades som straff, i rädsla för straff, men faktiskt också som ett omvänd hedersbevisning. Personer, som höll på att bli alltför populära - kunde då utvisas i en hederslandsflykt.
Då fick de ta med sig lite grejor, deras familjeegendomar blev inte konfiskerade, namnet suddades inte ut ur krönikorna och liknande.
Men de kunde alltså inte längre bli invalda med buller och bång in i maktens församlingar.![]()
Det som är bevarat är inte komplett, men fragment finns. Låt mig citera följande:johane skrev:på tal om lysistrate, den är faktiskt riktigt rolig... Aristofanes är en av de få kända komiker under antiken som jag har hört talas om, är de någon som vet några andra kända komiker från denna tid??
Aristofanes komedier är ju bra bevarade till eftervärlden. Men Menandros har vi bara delar av till två eller tre komedier. Romaren Plautus verkar ha plagierat delar från Menandros verk (vilket inte var ovanligt, och som var fullt i sin ordning - kunde anses vara en hyllning till upphovspersonen möjligen) till sina komedier, av vilka så många som 20 finns bevarade (av 130 skrivna totalt). Menandros har som sagt gett idéer till Shakespeare och Molière, och gett upphov till många kända fraser som "Den gudarna älskar dör ung"(av Menandros ursprungligen), "summa summarum", "Gjort är gjort och kan inte göras ogjort". Terentius har bara sex efterlämnade, och gett oss fraser som "Sagt och gjort", "Lyckan står den djärve bi".Under 440-talet f.Kr. vidgades dramatikertävlingarna till att även innefatta komedier. Mest framgångsrik inom denna genre var Aristofanes med satiriska och samtidsanknutna skådespel som "Molnen" (423 f.Kr.), "Lysistrate" (411 f.Kr.) och "Grodorna" (405 f.Kr.). Komeditraditionen fördes vidare av Menandros, som under 300-talet f.Kr. utvecklade den s.k. nya komedin, med ett galleri av fasta rollfigurer och ofta invecklade kärleksintriger. Motiv och typer hos Menandros återkom ungefär hundra år senare hos de romerska komedidiktarna Plautus och Terentius och har efterbildats av dramatiker långt fram i tiden, bl.a. av Shakespeare, Molière, Holberg och Goldoni.
http://www.folkbibliotek.lund.se/html/a ... /drama.htm