Mesopotamien

Diskussioner kring händelser från de första stads-staterna och skrivtecknen till Roms fall.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Jonteman
Medlem
Inlägg: 909
Blev medlem: 27 mars 2002, 11:56
Ort: Finspång

Mesopotamien

Inlägg av Jonteman » 2 april 2004, 17:19

Gör ett litet skolarbete om mesopotamien och undrar en sak. Har hittat en bra sida som verkar väldigt seriös och beskriver bla Mesopotamien och Egypten, men är lite osäker på vilket av rikena sidan beskriver:
I Egypten vid Nilen och i Mesopotamien vid Eufrat och Tigris fanns det rika jordbruksmarker som bevattnades och gödslades av dessa floder.14 Där bodde tidigt människor i jordbruksbyar. Men utanför flodområdena var det mycket torrt och detta gjorde att ständig tillförsel av vatten var viktigt. Samtidigt ledde flodernas översvämningar ibland till katastrofer. Men på 3000-talet f.Kr. började människor kring dessa floder att samarbeta för att genom dammar och bevattningskanaler få kontroll över floderna. Därigenom lades grunden till några av mänsklighetens rikaste kulturer - flodkulturerna. För att få kontroll över floderna behövdes mycket samarbete över stora områden. Detta organiserades av hövdingar och präster.15 Dessa fick allt större makt. Stora krig utbröt mellan olika områden som försökte kontrollera och utnyttja allt större områden kring floderna. Hövdingarna blev prästkungar som styrde med hjälp av en stark statsmakt, och ägandet av jorden överfördes till staten. Genom kontrollen över floderna utvecklades ekonomin mycket starkt. Man kunde få flera skördar varje år. En grupp av mäktiga präster och krigare uppstod som började köpa lyxartiklar som hantverkare tillverkade och dessa bodde i riktiga städer. Handeln mellan städer och olika områden tilltog.
Från: http://hem.passagen.se/slcarl/historisk ... /allt.html

Stämmer detta in på Mesopotamien också? För texten beskriver ju Egypten och Mesopotamien, så undrar präster och o dyl fick sin makt på detta sätt i Mesopotamien också?

Detta låter antagligen hel osammanhängande men ni fattar nog.

Användarvisningsbild
Dûrion Annûndil
Medlem
Inlägg: 4941
Blev medlem: 18 augusti 2003, 15:56
Ort: Lite nordöst om Stockholm...

Inlägg av Dûrion Annûndil » 2 april 2004, 23:35

Generellt sett så stämmer det, prästkonungar var betydande för alla urbana kulturers framväxt, både i Egypten, Mesopotamien, Indusdalen, och Kina. I Mesopotamien växte större stadsstater fram kring ett centralt tempel, Ziggurat, där prästkonungen officierade inför den lokala guddomen. Konungarna var alltså gudarnas ställföreträdare på jorden och garanterade områdets välgång (och ställdes till svars för dess olycka). Samhällenas utveckling kretsade kring utvecklingen av bevattningjordbruket, som krävde organisation.

Skriv svar