Ragnvald Jarl Ulfsson

Diskussioner kring händelser under medeltiden. Värd: B Hellqvist
Skriv svar
Sören Lindhe
Medlem
Inlägg: 28
Blev medlem: 7 maj 2003, 07:41
Ort: Sören Lindhe

Ragnvald Jarl Ulfsson

Inlägg av Sören Lindhe » 24 maj 2003, 00:44

Har i många år sökt efter information om vad som hände med Ragnvald Jarl efter att han lämnade Skara föratt flytta till aldejuborg tillsammans med Olof Skötkonungs dotter Ingegärd. Han fick ju Ingermanland som sitt jarladöme och skall enligt källorna ha fått det bra där. Hans hustru Ingeborg tycks ha dött inom några år och Ragnvald gifter om sig med Astrid Nialsdotter och får sonen Stenkil. Ragnvald dör omkring 1040 och hans hustru bestämmer sig för att återvända tioll Sverige. Hon tar med sig Stenkil och far till Sverige och träffar där Emund Gammal som hon sedermera gifter sig med. Stenkil gifter sig också med en doter til Anund Jakob. Denna dotter skall ha hetat Maria.
Är det någon som kan någonting om detta och kan verifiera det?

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1400
Blev medlem: 19 september 2002, 01:38
Ort: Phnom Penh
Kontakt:

Inlägg av Dan Koehl » 24 maj 2003, 01:39

Hervarsagan http://www.snerpa.is/net/forn/hervar.htm nämner ju väldigt lite om Ragnvald, har du tillgång till Österfararvisorna, skrivna av skalden Sigvat Thordarsson som hälsar på Ragnvald när han fortfarande bor i Västergötland, innan flytten till Ladoga? Och vad tror du själv, var Sigrid Storråda hans faster, alltså skulle hans far Ulf varit bror till Sigrid?
Senast redigerad av 1 Dan Koehl, redigerad totalt 24 gånger.

Sören Lindhe
Medlem
Inlägg: 28
Blev medlem: 7 maj 2003, 07:41
Ort: Sören Lindhe

Inlägg av Sören Lindhe » 24 maj 2003, 05:44

Dan skrev:
Hervarsagan http://www.snerpa.is/net/forn/hervar.htm nämner ju väldigt lite om Ragnvald, har du tillgång till Österfararvisorna, skrivna av skalden Sigvat Thordarsson som hälsar på Ragnvald när han fortfarande bor i Västergötland, innan flytten till Ladoga? Och vad tror du själv, var Sigrid Storråda hans moster?

Jag har en svensk översättning av Hervaresagan och flera andra. Det som sägs i dessa är själva upptakten till giftemålet mellan Ingegärd och Jarsolav men inte något om vad som hände med Ragnvald efter att han hade flyttat I många historieböcker nämns däremot att Astrid Nialsdotter som gifte sig med Emund gammal hade förut varit gift med Ragnvald Gamle. Detta har tolkats som att det är samme Ragnvald. Det betyder ju isåfall att Ragnvasld gifte om sig redan i Aldejuborg och att Astrid efter hans död flyttade till Sverige där hon gifte sig med Emund. I Hervaresagan står att Stenkil var Ragnvald och Astrids son och att han gifte sig med en dotter till Kung Amund vilket måste tolkas soom Anund Jakob. I historieböcker står däremot att hon var dotter till Emund. Detta skulle ju isåfall betyda att han gifte sig med en halvsyster.
I Svea Rikes Historia av Olof Dalin skriven 1750 står att Ragnvald hade två söner redan när han flyttade till Aldejuborg (nuv Stardja Ladoga) De hette Eilif och Ulf. De blev båda Jarlar i Gårdarike. Vad som hände med dem vet jag inte. Han skriver också att Stenkil gifte sig med en dotter till Amund Jakob. Det som jag vill ha fatt i är flera källor till Olof Dalins uppgifter efter som jag inte är säker på om det stämmer.
När det gäller Österfararvisorna så måpste jag erkänna att jag aldrig hört tqalas om dem. Däremot har jag sagan om Olof den Helige som (om jag minns rätt) beskriver upptakten till giftemålert mellan Ingegärd och Olof och sedan besöket Björn Stallare hos Ragnvald och deraqs gemensamma besök hos Olof i Uppsala där de presenteras den norske kungens önskan om att få gifta sig med den svenske kungens dotter. Den beskriver dock inte vad som händere efter Ragnvalds flytt.

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1400
Blev medlem: 19 september 2002, 01:38
Ort: Phnom Penh
Kontakt:

Inlägg av Dan Koehl » 24 maj 2003, 10:12

man får nästan intrycket att Ragnvald skulle varit landsförvisad, åtminstone så länge Olof Skötkonung levde. Att Olof själv led nederlag i Uppland och drog sig tillbaka till Västergötland gjorde väl inte saken lättare att för Ragnvald, att få se sin fädernebygd.

Däremot stod han väl på god fot med norske kungen och var därför inte isloerad borta i Ladoga, utan kunde delta i högtider och annat i Norge? Och tydligen var det kanske där han träffade sin nästa fru, eftersom hon vad jag läst tillhörde Skjalgätten från Hålogaland? (Som källa uppges G. Starbäcks ätterlängder, känner inte till dessa)

Men det måste ha varit en bitter man ändå, för han verkar ha varit ganska orättvist behandlad av Olof skötkonung.

Det uppges på flera håll att han var kusin med Olof skötkonung. Var han också släkt med Torgny lagman? Då verkar det som om Stenkils gifte senare blir för uppenbart mycket inavel.

Om Astrid Nialsdotter däremot inte var Stenkils mor, utan Ingeborg Olavsdotter så uppstår inga såna problem, och på vissa sajter på Internet påstås detta också, tex: http://www.sollidensbil.se/sol_sv.kungar2.htm utan att hänvisa till källor. hervarsagan påstår Astrid vara mor till Stenkil, men det kan ju vara fel, är det din gissning? (För det verkar vara mycket troligt)

Sören Lindhe
Medlem
Inlägg: 28
Blev medlem: 7 maj 2003, 07:41
Ort: Sören Lindhe

Inlägg av Sören Lindhe » 24 maj 2003, 11:48

Ragnvald var Jarl i Västergötland ca 1010-1020. Han bodde i Skara.
Han gifte sig i Konungahälla med Den norska kungens syster Ingeborg.
Under hans tid som Jarl friade den Norske Kungen Olaf Haraldsson till Olof skötkonungs dotter Ingegärd. Detta uppskattades av den Västgötske Jarlen som gjorde allt han kunde för att slippa plundringstågen från den Norske Kungen. Ragnvald var också gift med Ingeborg, en Norsk prinsessa och syster till Olav Tryggvasson och ville därför hålla sig väl med norrmännen.
Olof skötkonung däremot ville inte ens höra talas om saken då han ogillade den Norske kungen. Ragnvald Jarl hade emellertid i samförstånd med rikets bönder på ett ting i Uppsala tvingat Olof skötkonung att bortlova Ingegärd till den Norske Kungen.
Olof gjorde allt han kunde för att förhindra giftermålet och sände inte iväg sin dotter till det beslutade mötet med den Norske Kungen. Ragnvald Jarl blev orolig för att norrmännen nu skulle börja härja hos honom som hämnd och gjorde nu allt för att blidka dem. Men i samband med ett besök av kung Olafs hovskald Sigvat Thordarsson fick han reda på att det kommit sändebud från Kung Jaroslav i Gårdarike om att han ville gifta sig med Ingegärd och att detta blivit väl mottaget hos Kung Olof.
För Kung Olof kom detta frieri förstås som sänt av gudarna eftersom han nu såg en snabb lösning på problemet. Ragnvald Jarl sökte nu nya lösningar som skulle blidka Olaf. Han bad Sigvat föreslå den Norske Kungen att istället gifta sig med Olof skötkonungs frillodotter Astrid som just var på besök hos Jarlen och verkade intresserad av ett giftermål. För säkerhets skull var man överens om att kung Olof inte skulle tillfrågas denna gång. Sigvat lyckades få kung Olaf att acceptera det nya äktenskapsförslaget . Ragnvald Jarl förde sedan Astrid till Norge, där hon förmäldes med Olaf under storståtliga former.
När Jaroslavs sändebud återkom på våren 1019, lovade Ingegärd att följa med till Jaroslav under vissa förutsättningar. En förutsättning var att hon fick Ingermanland och Aldejoborg vid Ladoga samt att hon fick ta med sig en person dit som skulle få samma ställning där som han haft i Sverige. Olof skötkonung och sändebuden gick med på kraven, men när hon berättade att det var Ragvald Jarl hon ville ta med sig blev Olof tvärarg för han hade tänkt hänga honom till sommaren för att han hade gift hans dotter Astrid med den Norska kungen. Men efter ett tag lugnade han sig och gick med på villkoren men under villkor att han aldrig mer kom inför Olofs ögon eller visade sig i Svitjod så länge Olof levde.
När sommaren kom avreste Ingegärd till Gårdarike där hon strax gifte sig med Jaroslav. Med sig på resan hade hon Ragvald Jarl som också medförde sin hustru, prinsessan Ingeborg och sönerna Ulf Jarl och Eilif Jarl.
Som utlovat fick hon Aldejoborg och Ingermanland men lät makten över Jarlsdömet gå över på Ragnvald som levde där i lång tid i välmåga.
I sitt andra gifte med Astrid Nialsdotter från Halogaland i Norge fick han sonen Stenkil.
Efter Ragvalds död återvände Astrid till Sverige tillsammans med sin son Stenkil och gifte om sig med den svenske konungen Emund gamle.
Olof Skötkonungs mor Sigrid storrådas bror hette Ulf Jarl Skoglarssonoch var Ragnvalds far. Olof och Ragnvald var alltså kusiner.
Torgny Lagman var hans fosterfar och det får väl tolkas som att han uppfostrats där vilket var vanligt vid den här tiden.
Varför skulle det vara mycket inavel?
Det var inte ovanligt med gifte inom släkterna.
När det gäller Oskar Landgren kan jag berätta att jag haft brevväxling med honom för några år sedan och tycker inte att att man skall använda honom som referens då just referenser saknas.

Skriv svar