Birger Jarl Magnusson till Bjälbo

Diskussioner kring händelser under medeltiden. Värd: B Hellqvist
Användarvisningsbild
hangatyr
Medlem
Inlägg: 1425
Blev medlem: 4 april 2002, 12:38
Ort: Södertälje

Birger Jarl Magnusson till Bjälbo

Inlägg av hangatyr » 4 juni 2002, 12:42

Såg ni på Nova (tror jag) igår? Ett inslag om Stockholms grundare Birger Jarl var mkt intressant. Han ska tydligen ha investerat stora summor för att få Stockholm till en ordentlig stad. detta sannolikt på grund av stadens strategiska läge. Man fick även se gravöppningen som genomfördes för en månad sedan, ungefär. Vad jag störde mig lite på var att inslaget gav intryck av att vara ett "modeinslag". Med det menar jag att det verkar vara inne att tycka en massa saker om Birger Jarl, i någon sorts Hermann Lindqvist-anda, dvs blanda gärna fakta och myt, bara det lbir en bra story. Det vore kul att få lite fler åsikter om farbor Birger, men då jag inte är särskilt bevandrad i svensk 1200-talshistoria, låter jag gärna någon mer kunnig berätta lite om den gode Jarlen.

mvh

/eric

Användarvisningsbild
virdung
Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: 24 mars 2002, 12:33
Ort: Växjö

Inlägg av virdung » 4 juni 2002, 13:00

Han var ju släkt med Arn Magnusson ;)

ehrnborn
Medlem
Inlägg: 55
Blev medlem: 3 juni 2002, 23:07
Ort: Stockholm

Inlägg av ehrnborn » 6 juni 2002, 13:31

Tydligen så blev Birger Jarl gravsatt idag igen med en liten ceremoni. Det bekräftades att det var Birger Jarl, hans fru och en son som låg i graven.

Användarvisningsbild
Relay
Medlem
Inlägg: 400
Blev medlem: 24 mars 2002, 19:01
Ort: Dackeland

Varför

Inlägg av Relay » 6 juni 2002, 16:43

Varför gräver dom upp honom nu??

catshaman
Medlem
Inlägg: 320
Blev medlem: 24 mars 2002, 19:08
Ort: på Dal
Kontakt:

Birger jarl och Arn

Inlägg av catshaman » 7 juni 2002, 13:29

Hej Virdung
Har inte orkat läsa om Arn, men har fått mig till livs några glimtar. Guillou får väl problem med släktskapen nu när analysen av Birger Jarl gav att han föddes runt tio år senare än beräknat dvs. på 1220-talet om jag räknat rätt.
.
Om Arn deltagit i det stora korståget 1188 - 1889 med 12000 frivilliga nordbor. Och sen med en avstickare till Alvor i Portugal där man slaktade muhammedaner. Ja, då måste Arn var fött på 1160-talet. Han kan mycket väl vara döpt i Forshems kyrka, men vill minnas att Guillou hade problem med något årtal där ochså. Den kyrkan är byggt på 1130-talet med virke daterat 1137 vill jag minnas.
.
Jag undrar fortfarande på vad svenska historiker sysslar med eftersom vi vet så lite om det stora korståget. Men det är ju en fråga där man måste skärskåda hela Norden för att få kött på benen hur det hela gick till.
Ha det catshaman
.
I min okunnighet undrar jag om Guillou har nån sorts papper på släktskapen?

Användarvisningsbild
virdung
Medlem
Inlägg: 220
Blev medlem: 24 mars 2002, 12:33
Ort: Växjö

Re: Birger jarl och Arn

Inlägg av virdung » 7 juni 2002, 15:17

Om Arn deltagit i det stora korståget 1188 - 1889 med 12000 frivilliga nordbor.
;)

Jo, jag vet att Arn slaktskap med Birger Jarl har vart diskutet innan... Arn ar ju trots allt bara en fiktionar figur som Guillou hittat pa.. men iaf.. mer forskning behovs nog pa omradet ja..

catshaman
Medlem
Inlägg: 320
Blev medlem: 24 mars 2002, 19:08
Ort: på Dal
Kontakt:

Birger Jarl och Arn

Inlägg av catshaman » 7 juni 2002, 16:30

Ja, vist är det bra för historieintresset och efter vad jag läser har den historiska turismen ökat. Jag noterar spridda klipp ur TV och massmedia.
Det är bara det att det snart skapas en historisk person av Arn och i förlängningen blir all historieskrivning än mer förljugen. Det gör det svårt för kommande generation historiker.
.
Även Birger Jarl omvärvs med en hjälteglora av stora mått. Efter vad jag vet var kvinnan jämlik med mannen innan Birger jarls lag. Det här med halvt arv var för att hålla ihop fastigheterna ... det var dyrt att köpa rustningar hästar och leva ståndsmässigt. Men att kalla det en förbättring är synförvänding i högre klassen. För det andra det gällde bara bondekvinnan medan i stadslagen var hon likställd. Här på Dal kom man till ting och krävde lika arv så sent som på 1600-talet. Förmodligen blev bönderna specialister på att kringgå lagen för husfridens skuld.
.
Han var ochså i Karelen och gav kvinnan frihet / citat ur brevet:
.
... kvinnor, som bo vid vårt fäste Viborg eller i landet Karelen, vare sig gifta, enkor eller jungfrur, böra åtnjuta full frid och säkerhet, liksom i vårt rike Sverige, såväl till egendom som till person, alldenstund vår kungliga räfst med största stränghet träder i värksamhet mot dem, som häremot bryta. Hvarför vi strängeligen förbjuda alla och en hvar att djärfvas med någon oförrätt kränka eller besvära ofvannämnda kvinnor eller begå något kroppsligt våld emot dem, så vidt han vill undvika vår kungliga vedergällning, den nämligensom i vårt förbemälde rike, Sverige, såsom lag iakttages. Gifvet i Yninge Anno Domini 1316, 1 okt.
-

Som om hon inte var fri förut ... och hade frihet i varje fall innan svensken tog över Karelen. Men kanske han ville skydda dem mot svensken??? I en glesbygd var nog alla lika. Det var bara ett slag i luften av Birger som likt många framgångsrika härskare var specialister på att göra reklam för sig själv. Därtill har eftervärlden gett många kungar demoniska färdigheter.
.
Kanhända nästa generation historiker kommer att ägna en tid åt att tvätta bort lögn och rojalistisk propaganda ur historieböckerna. Här på Dal säger bönderna forfarande "Jag kröker inte rygg för nån, han må vara kung"
ha det catshaman

Dwight D Eishenhower
Utsparkad
Inlägg: 47
Blev medlem: 13 april 2002, 02:34
Ort: Karl XII vår unge hjälte
Kontakt:

Inlägg av Dwight D Eishenhower » 8 juni 2002, 22:02

Det där brevet Birger undertecknat bevisarr inte ett skit att stockholm grundades år 1252 ett litet skitet skyddsbrev!!! :x Man har stora bevis för att dom reda satte lås fär mälaren 1050 talet genom att bygga `tre Kronor` Tornet i sten med några bågskyttar i för att försvara birk!
Stockholm-en omåtligt ful stad!

catshaman
Medlem
Inlägg: 320
Blev medlem: 24 mars 2002, 19:08
Ort: på Dal
Kontakt:

Slag i luften

Inlägg av catshaman » 8 juni 2002, 22:37

Hej Dwight D Eishenhower
Vet inte varför jag klippte av inledningen av Birger Jarls brev:
"Birger, med Guds nåde Svea och Göta konung, allom, som detta bref se, evärdelig välfärd i Gud. Af innehållet i detta bref vare veterligt för så väl efterkommande som samtida, att vi enligt de ädle männen Knut Jonssons, Östgöta lagmans, Thorvi Ketilssons och Johannes Brunchows, vår drottes, äfvensom ock våra andra kära rådgivares råd och bifall fastställt att såsom lag iakttagas, att alla under vårt välde lydande kvinnor …"
.
Som synes var han inte ensam om beslutet. Men det är ju brukligt att den högste får allt beröm och även all skit. Det är ju också en form av förljugenhet.
Men vi känner igen oss i vår regering som förkunnar en lag och inbillar att genast rättar allt folket sig därefter. Här kommer den knepiga frågan hur många finska kvinnor kunne svenska. Kanske påbudet riktade sig mot överklassen och den var ju medveten om sin makt. Dock kan man aldrig dra alla över en kam.
.
Just när vi talar om Karelen var Per Brahe en bra länsherre för Norra Karelen. Han arbetade för att utvecklad förläningen liksom han gjorde i sina andra grevskap. Nästa länsherre Salomon Enberg rev i stort ned vad Per byggt upp och han hade generalguvernörn och högadeln på sin sida när bönderna klagade. Man brukar lyfta då nya Svea Hovrätt till skyarna, men om det inte passade högadeln var det inte lönt att klaga. Då kunne man skickas i fotbojor till Pommern
Sorry det sista kom väl lite utanför Birger Jarl
Ha det catshaman

Dwight D Eishenhower
Utsparkad
Inlägg: 47
Blev medlem: 13 april 2002, 02:34
Ort: Karl XII vår unge hjälte
Kontakt:

Inlägg av Dwight D Eishenhower » 8 juni 2002, 22:41

Tack för informationen! :wink:
Stockholm-en omåtligt ful stad!

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1400
Blev medlem: 19 september 2002, 01:38
Ort: Phnom Penh
Kontakt:

Inlägg av Dan Koehl » 24 september 2002, 19:52

Utan att vilja ta ifrån Birger äran av att ha varit en bra administratör och krigare, så har jag känslan av att han hade mycket tur egentligen.
När han gift sig med systern till Erik den läspe och halte kunde han ju inte veta att han en dag skulle bli far till den enda dynastiättlingen när erik dör och den erikska ätten utslocknar på manssidans huvudlinje.

Men han verkar ha varit slipad, och en bra beslutsfattare. Det var tydligen inte helt klart att han skulle få bestämma i sverige, och när han gnäller över att man valt hans son till kung medan han var i finland påstås Joar Blå ha hotat med att skaka fram en kung ur sina egna brallor om inte Jarlen rättade sig efter herremännens vilja.

Vad gäller Stockholm, var det ju också säkert i tiden att förflytta centralstyret men framför allt handel till kuststaden. Och äran, även om där tidigare funnits en borg måste tillföras Birger. Men i praktiken har jag för mig att han slöt ett fördrag med hansan i Lübeck, och DE grundade stockholm som stad och handelsplats. Därför hade stockholm (förutom svensk) tysk borgmästare i 300 år. Detta drag närmade stockholm till kontinenten, invandringen av tyska hantverkare och köpmän gav i sig sverige ett knuff framåt, och Birger kunde egentligen luta sig tillbaka och säga, se vad jag gjort.

vad gäller hans etiska lagar kring behandlingen av kareler så vetefan.
han kristnade finland med svärd. Hur blodigt det gick till har jag aldrig pluggat, men inte blev de frivilligt lydland under sverige.

Och skrev Birger att man inte fick våldta kvinnorna där, så hade det nog sin grund. Förmodligen gick man hårt fram med motståndarna...

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1400
Blev medlem: 19 september 2002, 01:38
Ort: Phnom Penh
Kontakt:

Re: Birger Jarl och Arn

Inlägg av Dan Koehl » 10 januari 2003, 14:05

catshaman skrev: Han var ochså i Karelen och gav kvinnan frihet / citat ur brevet:
.
... kvinnor, som bo vid vårt fäste Viborg....... i vårt förbemälde rike, Sverige, såsom lag iakttages. Gifvet i Yninge Anno Domini 1316, 1 okt.
Observera att Birger Jarl dog 1266. Ovanstående brev är skrivet av hans sonson med samma namn, Birger Magnusson år 1316, samma Birger som inbjöd sina brorsor på alternativ jul i Nyköping, vilket var sista gången denna familj firade jul ihop.

Birger Jarl har alltså inte skrivit detta brev.

Ba för att va noggrann. - Dan

catshaman
Medlem
Inlägg: 320
Blev medlem: 24 mars 2002, 19:08
Ort: på Dal
Kontakt:

Inlägg av catshaman » 10 januari 2003, 14:26

Äh, jag tror att de som läser noggrant innantill och ser årtalet i slutet av Birger Magnussons brev och därmed inser sådan herre sådan sonson så till sägandes
ha det catshaman

Användarvisningsbild
Dan Koehl
Medlem
Inlägg: 1400
Blev medlem: 19 september 2002, 01:38
Ort: Phnom Penh
Kontakt:

Inlägg av Dan Koehl » 10 januari 2003, 15:43

Det kan väl tänkas, men jag tycker fortfarande denna kung (birger Magnusson) som mest är känd för sin broderskärlek är värd sin egen sträng, i synnerhet om du har tillgång till hans korrespondens. Vore kul med mera sådant! - Dan 8)

Sören Lindhe
Medlem
Inlägg: 28
Blev medlem: 7 maj 2003, 07:41
Ort: Sören Lindhe

Inlägg av Sören Lindhe » 21 maj 2003, 23:55

Lite info om Birger Jarl. Han föddes på Bjälbo gård som ligger 1 mil söder om Skänninge i Östergötland. Denna gård var redan huvudsäte för släkten och förmodligen Jarlasäte för Östgötajarlen till och från. Hans farfar Folke den tjocke var Jarl och bodde på gården hans far Magus Minnisköld var Lagman och bebodde den också. Om Birgers uppväxt är uinte mycket känt. I ryska källor finns han omtalad då han försöker anfalla Ingermanland och Aldejuborg den 15 juli 1240. Ryssarna har spejare ute som upptäcker deras läger vid Ust-Izhora och ryssarna tar sig nattetid fram till detta och lyckas överrumpla svenskarna som blir nesligt nedlagna. Den ryska befälhavaren Prins Alexander Nevsky lyckas såra Birger Jarl i ansiktet.
Denna episod har jag aldrig hittat i svenska historieböcker.
Senare gör ahn de mera omtalade korstågen till Finland efter uppmaning av påven.
När det gäller grundläggningen av stockholm ska man nog se det som ett sätt att försvara det som låg innanför DVS Mälaren med sina hamnar.
Det var relativt enkelt att stänga av infarten vid nuvarande gamla stan och med en mindre styrka behålla kontrollen över spärren. Det medförde ju också en säkrare hamn och som tidigare sagts Birger gjorde upp handelsavtal med Hansan så handels tog säkert fart under hans tid. Huvudstad var något som hittades på långt senare.

Skriv svar