Kina upptäckte Amerika och Australien

Diskussioner kring händelser under renässansen, tidig modern tid och upplysningen.
Amund
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 9800
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Kina upptäckte Amerika och Australien

Inlägg av Amund » 28 jan 2024 18:05

Den här tråden borde kanske hellre ligga i den moderna Kan vi lita på Kina? tråden men wtf, det är ju ett historiskt forum. :)

I den multipolära världen med Kina och Ryssland som stormakter på Västs bekostnad får vi nog vänja oss vid en återgång till att äldre tiders nationalism får ett uppsving. Nu hävdas det att Kina under Ming-dynastin kan ha varit först att upptäcka både Australien före Cook och Amerika före Columbus.

https://www.scmp.com/news/china/science ... pe=article
https://www.scmp.com/news/china/science ... e=homepage

Jag har tyvärr inget inlogg i artiklarna som jag hittade på South China Morning Post och heller ingenting att invända rent historiskt mot påståendet. Jag undrar mer om påståendena har ett historiskt fog för sig eller om det handlar om strategisk historiekorrigering? Efter turerna i Sydkinesiska havet där Kina förlorade i den internationella domstolen mot Filippinerna, något man vägrar acceptera, så förstår man att det geopolitiska spelet sträcker sina tentakler ända in i historieböckerna.

Kan någon annan bedöma om det finns någon form av historisk korrekthet i påståendena? Jag menar mer än att det vore hypotetiskt möjligt. Ancient Kunyu Wanguo Quantu world map from 1602 verkar vara grunden i påståendet.
Chinese down under.jpg
Skulle detta gå att bevisa (påvisa) så kan det få internationella följder tänker jag mig. Islänningarna har nog inga anspråk på New Foundland pga. Leif Eriksson, men kan tänka mig att Kina kan bygga ett case och hävda territorialvattengränser lite varstans.


https://www.lib.umn.edu/collections/special/bell/ricci
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.