300 år sedan freden i Nystad

Ördög
Medlem
Inlägg: 399
Blev medlem: 24 mar 2004 09:26
Ort: Helsingfors

300 år sedan freden i Nystad

Inlägg av Ördög » 08 aug 2021 20:12

Vi borde kanske här på Skalman uppmärksamma, att det den 30 augusti gått 300 år sedan freden i Nystad? Jag hittar just nu summa två svenskspråkiga texter där årsdagen noteras.

Svenska stormakten var en ekonomisk dvärg
https://www.svd.se/svenska-stormakten-v ... misk-dvarg
Av alla de händelser som vi har skäl att fira jubileum över i år finns det en som är förhållandevis bitter, åtminstone sett till vår historiska tradition, men som icke desto mindre är värd att belysa: 300-årsminnet av det svenska stormaktsväldets fall. Den 30 augusti år 1721 slöts freden i Nystad mellan Sverige och Ryssland, vilket avslutade det stora nordiska kriget och satte spiken i kistan för det svenska imperium som konstruerats ett sekel tidigare.
Snart 300 år sedan freden i Nystad
https://www.hbl.fi/artikel/snart-300-ar ... -i-nystad/
Fredsförhandlingarna i Nystad mellan Sverige och Ryssland inleddes våren 1721 och freden slöts den 30 augusti. Därmed var stora nordiska kriget över liksom även den ryska ockupationen av Finland, vanligen kallad stora ofreden. Nystadsfreden var ett hårt bakslag för Sverige som till Ryssland måste avträda Kexholms län och delar av Viborgs län samt Ingermanland, Estland och Livland.
I Nystad uppmärksammas 300-årsminnet med bland annat historiska rundvandringar och återskapande (det är tydligen så re-enactment ska kallas på svenska).
Anniversary celebrations will take place throughout the year, but August is especially designated as the Month of Peace. During the last weekend of August, you can follow a re-enactment of the peace negotiations as the Caroleans visit the town.
https://visituusikaupunki.fi/en/what-se ... sary-peace
https://visituusikaupunki.fi/en/what-se ... ided-tours

Klart att man i Sverige ogärna minns ett fredsfördrag, som innebar stora landavträdelser och en definitivt förlorad stormaktsställning. Men nog borde åtminstone Den Gyldene Freden, som är uppkallad efter just detta fördrag, ställa till med nånting?

Användarvisningsbild
koroshiya
Stödjande medlem 2021
Inlägg: 5336
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: 300 år sedan freden i Nystad

Inlägg av koroshiya » 09 aug 2021 19:57

Tror, att som du säger, det inte är något man vill uppmärksamma.

På ett mycket konkret sätt var det ett kvitto på att vår politik inte kunde fungera, och om man tänker ur ett maktperspektiv måste det ha varit otroligt surt.

Sett ur den synvinkeln måste Karl XII ses som en som förlorade det som tidigare generationer hade slagits och dött för.

För en vanlig svensk var väl dock stormaktsväldet knappast något att hurra över, och det är möjligen tveksamt att det blev så mycket fredligare. De som tjänade mest på det var förstås svenska gammal adel som kunde skaffa sig gods i nya länder, och även röva åt sig en och annan antikvitet. Samtidigt finns det förstås otaliga exempel på hur andra makter invaderade Sverige, bland annat i Kalmarkriget. Kanske ska man bara se det så att tiderna skapade kungar som Karl IX och GIIA.

För gemene man var kanske 1700-talet ändå bättre än 1600-talet. Ett problem under 1700-talet var förstås att en typ av konjunkturpolitik kastade oss ut i två krig, och sedan ett rent äventyr under Gustav III.

Man kan fråga sig hur det hade gått om svenskarna inte hade satt igång att kriga på kontinenten, och vilka effekter det hade haft på det svenska samhället. De historiska händelserna fungerade som ett stålbad och Sverige förändrades, men vill man ha den förändringen?

På något vis är svensk historia efter 1815 mycket trevligare. Vi har haft vårt eget lilla Fylke :) Finnarna kan nog också objektivt sett ha varit glada över 1800-talet.

Men däremot mindre så över vad som hände under 1900-talet. Det låter kanske konstigt att säga, men den finska etniciteten bygger ofta på att allt elände under världskrig var värt det för att bevara ett självständigt Finland. Det är lätt att säga när man är född efteråt och inte själv behövde offra liv och lem.

Att man själv har en dröm om ens land eller vad man kan göra för det betyder ju inte att alla andra har det. Och det är väl lite det som är problemet med historia, ens egen dröm gör sig ofta bäst i en roman, men inte i verkligheten, för det är ju inte säkert att någon annan delar den.

Användarvisningsbild
a81
Medlem
Inlägg: 4111
Blev medlem: 14 jun 2005 15:31
Ort: Uppsala

Re: 300 år sedan freden i Nystad

Inlägg av a81 » 13 aug 2021 22:40

koroshiya skrev:
09 aug 2021 19:57
För gemene man var kanske 1700-talet ändå bättre än 1600-talet. Ett problem under 1700-talet var förstås att en typ av konjunkturpolitik kastade oss ut i två krig, och sedan ett rent äventyr under Gustav III.
Ja, men krigen fortsatte ju även efter 1721, dock mera småskaligt och troligen något mindre tungt för samhället i stort.

Den stora förbättringen under 1700-talet för vanligt folk var väl att man börjare värna människoliv mera: Man började t.ex. starkare propagera för amning (-> lägre barnadödlighet) och det dödliga våldet minskade. Tron på ödet började alltmer ersättas med en inställning att problem kan och bör lösas.