Maskeradbalen

Diskussioner kring händelser under renässansen, tidig modern tid och upplysningen.
Skriv svar
Anders Ström
Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: 17 februari 2012, 18:27

Maskeradbalen

Inlägg av Anders Ström » 16 maj 2016, 20:56

Verdis opera Maskeradbalen handlar om mordet på Gustav III, men är inte helt historisk. Mordet framställs som ett rent svartsjukemord eftersom Gustav III har Anckarströms hustru som älskarinna. Anckarströms änka lär för övrigt ha protesterat när Eugene Scribes pjäs, som operan bygger på, kom till 1833. Verdis opera skulle haft premiär i Neapel, men förbjöds av censuren. Inte undra på det när kungarna var rädda för attentat. I Kyrkostaten, som inte hade någon attentatsrädd kungaregim, tilläts den på villkor att handlingen flyttades utanför Europa. Handlingen flyttades till Boston under kolonialtiden och handlade om mordet på Guvernören Richard of Warwick. I denna vesrion spelas den fortfarande på vissa håll, fast den gustavianska hovmiljön inte passar in på det puritanska 1600-talets Boston. Nu är min fråga om denne Richard of Warwick har existerat eller om han bara är påhittad?

Det märkliga är att samtidigt som man i USA ansåg Bostonversionen ohistorisk, så spelade man Stockholmsversionen från 1941 (då Jussie spelade Gustav III) medan man i Stockholm ansåg Stockholmsversionen ohistorisk och fortsatte att spelad Bostonversionen. Vid Operans nyuppsättning 1958 gjorde Erik Lindegren en nyöversättning, där han bearbetade handlingen för att rädda det historiskt rikiga. Anckarström förvandlades till en påhittad person Greve Holberg, vars hustru Gustav III hade som älskarinna. En av operans personer, Kapten Warting, blev i stället Anckarstström. Kapten Warting är egentligen Ribbing, men han levde fortfarande när Eugene Scribes pjäs gjordes. Det historiskt rikiga räddades genom att Greve Holberg riktade pistolen men tvekade och Anckarström slog undan hans hand och sköt. Vid Stockholmsoperans senaste uppsättning häromåret skrotades tyvärr Lindegrens text och man övergick till den ohistoriska originalhandlingen. Är det någon mer som inte gillar det tilltaget och vill ha tillbaka Lindegrens text? I varje fall jag som med saknad minns min barndoms Maskerdbalen i Genteles geniala regi och bland andra Ragnar Ulfvung som Gustav III och Erik Saeden som Holberg. Ljuva minnen!

Anders Ström
Medlem
Inlägg: 102
Blev medlem: 17 februari 2012, 18:27

Re: Maskeradbalen

Inlägg av Anders Ström » 19 maj 2016, 13:06

Ett lustigt tillägg till det föregående. Har själv Maskeradbalen på DVD från Metropolitan med Luciano Pavarotti i huvudrollen. Gustav III är där mörkhårig utan peruk och med svart helskägg.

Användarvisningsbild
gunship
Medlem
Inlägg: 1373
Blev medlem: 14 december 2004, 14:00
Ort: Stockholm

Re: Maskeradbalen

Inlägg av gunship » 19 maj 2016, 14:14

Asså opera och historia brukar ju vara lite si och så...

Har flera gånger sett Wagner i 1800/1900 talsmiljö, där texten endast passar in om man tänker sig ett parralellet universum, när kungen i modern kostym, omgiven av soldater med automatkarbin talar till de tappra männen från Brabant om hur de måste slåss mot de elaka ungrarna...

Skriv svar