Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Diskussioner kring händelser under renässansen, tidig modern tid och upplysningen.
Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4697
Blev medlem: 12 juli 2004, 13:28
Ort: Sverige
Kontakt:

Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Psilander » 17 juni 2013, 10:40

BBC har rankat Gustav II Adolfs brist på rustning vid Lützen som ett av historiens största misstag(SVD) och BBC), men jag håller inte med.

1. Kungen kunde inte bära harnesk pga av tidigare skada. Sannolikheten att tappa kontrollen torde varit ännu större om han hade smärtor pga harnesk.
2. Han var närsynt, risken att komma i från de egna är ändå rätt stor.
3. Hans häst var "för stark"
4. Nådastöten var ett huvudskott.
Kungen hade just, tillsammans med några tyskfödda officerare i svensk tjänst, nått fram till den svenska centern då de stötte ihop med Götz kyrassiärer och kejserliga officeren Moritz von Falkenberg träffade honom med ett skott genom lungan.

Frans Albrekt av Sachsen-Lauenberg och de andra officerarna valde i detta läge att försöka fly undan den stora övermakten. Gustav II Adolf föll av Streiff, släpades med en bit och blev sedan liggande. Han fick flera värjstick, plundrades (bevittnat av Ottavio Piccolomini som fick hans kyller), och sköts till slut genom tinningen. Agerandet tyder på att de som dödade kungen antingen inte hade en aning om vem han var eller också var läget så kaotiskt och händelseförloppet så snabbt att ingen hann tänka någon vettig tanke överhuvudtaget. Antagandet att de kejserliga medvetet skulle ha undvikit att försöka tillfångata den svenske kungen levande faller på sin egen orimlighet.
Frågan är dock, borde han ha lett från bakom de egna linjerna? Många framgångsrika militära ledare leder från just fronten, längst fram för där råder bäst överblick. Han stupade när han drog med sig de småländska ryttarna i ett motanfall mot pappenheimarna och de hårt ansatta svenska linjerna sviktade. slaget slutade med en marginell svensk seger, vi höll slagfältet.
Wikipedia

Förresten, har hans grav öppnats för analys likt Karl XII´s?

Användarvisningsbild
Hexmaster
Saknad medlem †
Inlägg: 10194
Blev medlem: 12 juni 2004, 18:41
Ort: Tjörn
Kontakt:

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Hexmaster » 17 juni 2013, 13:53

Det där är ju en skoj-artikel. Bortsett från faktoiderna så skulle man kunna fylla på med hur mycket som helst. Dunkerque t.ex.

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 6 augusti 2003, 17:20
Ort: Göteborg

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Kapten_Gars » 18 juni 2013, 22:00

BBC artikelns påstående är mycket riktigt kvalificerat trams men som många kända dödsfall så har Gustav Adolfs död
kommit att omges med ett stort antal myter och missförstånd, delvis lättförståligt då källorna är delvis både begränsade och motsägelsefulla.

Närsyntheten
Att konungens närsynthet skulle spelat en roll i hans död är en myt som visat sig vara mycket seglivad även bland professionella historiker. Det finns i själva verket inte några belägg för detta och konungens dåliga syn nämns inte heller av några ögonvittnena. Tvärtom så visar källorna att Gustav Adolf aktivt deltog i en rad strider utan att drabbas av några märkbara problem trots att han flera gång drogs in i närstrid med fienden. Med tanke på att det är väl dokumenterat att GA inte bara var effektiv i närstrid utan flera gånger även riktade artilleri med god effekt är frågan om hans närsynthet egentligen var så särskilt svår? Och även om konungen var närsynt så var han inte ensam på slagfältet, under dödsritten vid Lützen så hade han ett följe på 6 personer där de allra flesta lär ha haft normal syn. Han uppträdde alltså inte ensam på slagfältet.

Streiff
Stackars Streiff har också blivit omgiven av en rad myter och helt utan grund fått skulden för konungens död i vissa framställningar. I själva verket så är han helt utan skuld. Händelsförloppet vid GA död är något förenklat som följer.

1. I samband med att GA leder ett mot anfall med Smålands & Östgöta ryttare så träffas han av ett muskötskott i vänster arm som skjuter av båda benen i höjd med armbågen så att armen omedelbart blir obrukbar Han tappar troligen redan i samband med detta sin värja när han tvingas ta tyglarna med höger hand.

2 Stödd av hertig Frans Albrecht så börjar GA tillsammans med sitt lilla följe söka sig en väg till baks till de svenska linjerna. Stallmästeren von Schulenburg leder Streiff då hästen vrenskas och är svårkontrollerad pga ett skott i halsen.

3 Man blir plötsligt anfallna av kejserliga kyrassiärer ur Götz regemente som dyker upp i dimman och krutröken. Överstelöjtnant von Falkenberg känner igen Gustav Adolf och skjuter honom i ryggen med ropet "Där har vi den rätta fågeln!" Redan detta skott är dödligt (se nedan) Frans Albrecht tvingas släppa kungen för att kunna försvara sig och av samma skäl så släpper von Schulenburg Streiffs tyglar. Båda två drivs undan av de kejserliga och de förlora konungen ur sikte.

4. Gustav Adolf befinner sig nu i chock och kan inte utan stöd hålla sig kvar i sadeln, han faller troligen nästan omedelbart ur den när Frans Albrecht tvings släppa sitt grepp om konungen. Truchess som ingått i konungens följe ser på avstånd fallet och rider för att hämta hjälp.

5 Vad som exakt sker nu berättar inte källorna. Men det verkar som att kungens livknekt Anders Jönsson och pagen Leublfing in i det sista försöker rädda konungen. Jönsson stupar och Leublfing såras svår när han förgäves försöker få upp konungen på sin egen häst. Någon gång mellan punkt 3 och 5 så får Gustav Adolf en stöt med en panzerstecher i bröstet, stöten kan antinge ha utdelats medan han ännu sitter till häst men det är ännu troligare att han får den liggande på marken.

6. Konungen plundras och Piccolomini kommer till platsen, kungen tillfogas en nådastöt och även ett flertal andra stick och hugg men det är oklart om dessa kommer före eller efter nådaskottet.

Streiff har alltså ingen skuld i konungens död då det dödande skottet faller innan man tappar kontrollen över den skadade hästen och innan Gustav Adolf faller ur sadeln.

Nådaskottet
Det stämmer att "sargente-magiore" Pier Martellini sköt konungen genom huvuden för att ge honom nådastöten men Gustav Adolf var redan nära döden när det skedde. Överstelöjtnant von Falkenbergs skott var nämligen i sig dödande då det träffade GA i ryggen, perforerade lungsäcken, genomträngde nedre delen av höger lunga och diafragma samt trängde in i levern. En så svår skottskada var ofelbart dödande på 1600-talet, det var bara en fråga om tid innan GA skulle avlidit även om man lyckats nå säkerheten bakom de svenska linjerna.

Hade GA burit en ryggplåt så kunde denna ha räddat honom men bara om den varit skottsäker, något som långt ifrån alla ryggplåtar var. (För att rustningarna inte skulle bli för tunga så gjordes de ofta med en bröstplåt som var "skottfri" medan ryggplåten var "lätt" dvs inte skottsäker)

Användarvisningsbild
Psilander
Medlem
Inlägg: 4697
Blev medlem: 12 juli 2004, 13:28
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Psilander » 20 juni 2013, 20:01

Tack för redogörelsen över konungens död vid Lützen.
Jag var själv övertygad om att första skadan kom i armen, men kunde inte styrka det någonstans. Ville minnas jag läst det hos Englund.

Äger inte den svenska grenen "von Falkenberg" delar av slagfältet?

Arpla
Ny medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: 31 augusti 2013, 16:28

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Arpla » 2 november 2013, 13:20

Kapten Gars inlägg redovisad bra om omständigheterna vid Gustav Adolfs död, men jag undrar om han verkligen a citatet "The Lord God is my Armour"? Något liknande har jag aldrig läst tidigare och det låter lite som ett typiskt uppdiktat bevingat ord. Jag har letat i en del böcker hemma och på bibliotek utan att hitta något omnämnande om det. En google-sökning visad att Anders Fryxell skrev att GIIA ska ha sagt "Gud är mitt harnesk", men det står också förstås att kungen inte kunde bära rustning på grund av kulan i axeln.
http://runeberg.org/sverhist/4/0448.html
Det finns dock ingen hänvisning till någon källa. Är Fryxell pålitlig när det gäller detta?

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 6 augusti 2003, 17:20
Ort: Göteborg

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Kapten_Gars » 2 november 2013, 14:07

Fryxell är inte allt för pålitlig som källa. Detta då han "förbättrar" historiska händelser med detaljer som inte alls har stöd i källorna och kryddar gärna sin text med citat som är svåra att spåra. Vissa är faktiskt korrekta men återges som första hands citat trots att det bygger på referat i andra eller tredje hand av ett uttalande. Andra har jag aldrig hittat minsta spår av i källorna.

Flera kan säkert stå att finna i Walter Harte's "The History of the Life of Gustavus Adolphus" utgiven 1759 som är full med falska Gustav Adolf citat.

Arpla
Ny medlem
Inlägg: 14
Blev medlem: 31 augusti 2013, 16:28

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Arpla » 3 november 2013, 18:13

Då tackar jag för svaret, jag hade mina misstankar om att det skulle vara något åt det hållet.

Ben
Medlem
Inlägg: 8761
Blev medlem: 20 juni 2002, 14:58
Ort: Sverige

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Ben » 3 november 2013, 21:38

Fryxell var mycket svag för mer eller mindre fantasifulla anekdoter, så han har använts flitigt av skönlitterära författare (som t.ex. Strindberg och Heidenstam). Just detta med "Gud är mitt harnesk" tycks dock förekomma i litteraturen redan före Fryxell (såsom i en hyllningssång av C. A. Hagberg med anledning av minnesfesten 1832).

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 6 augusti 2003, 17:20
Ort: Göteborg

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Kapten_Gars » 3 november 2013, 21:47

Harte's "The history of the life of Gustavus Adolphus" innehåller vid en titt mycket riktigt ett citat som lyder "The Lord is my armour" men han hänvisar även till en möjligt ("Some say") "kontusion" i axeln som gjorde det till en olidlig plåga att bära harnesk men skriver i en fotnot att han inte vet när kungen skulle fått denna skadan. (Vilket är lustigt då han ju påstår sig har tillgång till direkta uttalande fällda av kungen under samma polska fälttåg) Han hänvisar till två källor, Swedish Intelligencer och Le Soldat Suedois men det är oklart om dessa bara är källa till uppgifterna om skadan eller om de även är källan till citatet.

Ben
Medlem
Inlägg: 8761
Blev medlem: 20 juni 2002, 14:58
Ort: Sverige

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Ben » 3 november 2013, 22:10

Jodå, det finns i Swedish inteligencer (1633)
Intelligencer.jpg

Användarvisningsbild
Kapten_Gars
Medlem
Inlägg: 3112
Blev medlem: 6 augusti 2003, 17:20
Ort: Göteborg

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Kapten_Gars » 5 november 2013, 00:18

Då har nog citatet spårats tillbaks till sitt ursprung (iaf på engelska). Sedan så är ju William Watts inget ögonvittne utan satt i England och plockade ihop innehållet i Intelligencer från olika former av nyhetsskrifter, pamfletter, brev och muntliga utsagor. Säkerligen så kryddades den slutgiltiga anrättningen också lite extra för att göra rätt intryck på läsarna.

Försökte följa upp hänvisningen till Le soldat suedois (sid 828 enligt Harte) men inget av exemplaren jag kan hitta via Google books har ens i närheten av 800 sidor??

Ben
Medlem
Inlägg: 8761
Blev medlem: 20 juni 2002, 14:58
Ort: Sverige

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Ben » 5 november 2013, 17:41

Kanske denna:
Le Soldat suédois / Friedrich Spanheim [erm. Verf.]
Genève : Albert, 1633
872 S. ; 8°

Sensemaker
Medlem
Inlägg: 497
Blev medlem: 20 mars 2008, 15:29

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Sensemaker » 9 december 2013, 10:34

Kapten_Gars skrev: Närsyntheten
Att konungens närsynthet skulle spelat en roll i hans död är en myt som visat sig vara mycket seglivad även bland professionella historiker. Det finns i själva verket inte några belägg för detta och konungens dåliga syn nämns inte heller av några ögonvittnena. Tvärtom så visar källorna att Gustav Adolf aktivt deltog i en rad strider utan att drabbas av några märkbara problem trots att han flera gång drogs in i närstrid med fienden. Med tanke på att det är väl dokumenterat att GA inte bara var effektiv i närstrid utan flera gånger även riktade artilleri med god effekt är frågan om hans närsynthet egentligen var så särskilt svår? Och även om konungen var närsynt så var han inte ensam på slagfältet, under dödsritten vid Lützen så hade han ett följe på 6 personer där de allra flesta lär ha haft normal syn. Han uppträdde alltså inte ensam på slagfältet.
Enligt en dokumentär jag sett på dumburken och vagt minns så skall kungens marskalkstav ha varit en kamouflerad kikare. Denna kikare, som skall vara bevarad, var inställd för en närsynt person. Det borde alltså gå att se hur närsynt kungen var när kikaren gjordes.

Sensemaker

Sensemaker
Medlem
Inlägg: 497
Blev medlem: 20 mars 2008, 15:29

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Sensemaker » 9 december 2013, 10:34

Kapten_Gars skrev: Närsyntheten
Att konungens närsynthet skulle spelat en roll i hans död är en myt som visat sig vara mycket seglivad även bland professionella historiker. Det finns i själva verket inte några belägg för detta och konungens dåliga syn nämns inte heller av några ögonvittnena. Tvärtom så visar källorna att Gustav Adolf aktivt deltog i en rad strider utan att drabbas av några märkbara problem trots att han flera gång drogs in i närstrid med fienden. Med tanke på att det är väl dokumenterat att GA inte bara var effektiv i närstrid utan flera gånger även riktade artilleri med god effekt är frågan om hans närsynthet egentligen var så särskilt svår? Och även om konungen var närsynt så var han inte ensam på slagfältet, under dödsritten vid Lützen så hade han ett följe på 6 personer där de allra flesta lär ha haft normal syn. Han uppträdde alltså inte ensam på slagfältet.
Enligt en dokumentär jag sett på dumburken och vagt minns så skall kungens marskalkstav ha varit en kamouflerad kikare. Denna kikare, som skall vara bevarad, var inställd för en närsynt person. Det borde alltså gå att se hur närsynt kungen var när kikaren gjordes.

Sensemaker

Sensemaker
Medlem
Inlägg: 497
Blev medlem: 20 mars 2008, 15:29

Re: Gustaf Adolf, den stores, död vid Lützen, ett misstag?

Inlägg av Sensemaker » 9 december 2013, 10:34

Kapten_Gars skrev: Närsyntheten
Att konungens närsynthet skulle spelat en roll i hans död är en myt som visat sig vara mycket seglivad även bland professionella historiker. Det finns i själva verket inte några belägg för detta och konungens dåliga syn nämns inte heller av några ögonvittnena. Tvärtom så visar källorna att Gustav Adolf aktivt deltog i en rad strider utan att drabbas av några märkbara problem trots att han flera gång drogs in i närstrid med fienden. Med tanke på att det är väl dokumenterat att GA inte bara var effektiv i närstrid utan flera gånger även riktade artilleri med god effekt är frågan om hans närsynthet egentligen var så särskilt svår? Och även om konungen var närsynt så var han inte ensam på slagfältet, under dödsritten vid Lützen så hade han ett följe på 6 personer där de allra flesta lär ha haft normal syn. Han uppträdde alltså inte ensam på slagfältet.
Enligt en dokumentär jag sett på dumburken och vagt minns så skall kungens marskalkstav ha varit en kamouflerad kikare. Denna kikare, som skall vara bevarad, var inställd för en närsynt person. Det borde alltså gå att se hur närsynt kungen var när kikaren gjordes.

Sensemaker

Skriv svar