Perra skrev:
"Konungen åt den 1 januari sin sedvanliga frukost, bestående av fårkött, en höna och ölsupa. Vid den kungliga taffeln serverades till middag 8 rätter och 12 assietter. De förra voro tillredda av får, kalv, kalkon, svin, rökt fläsk, rökt oxtunga, hare, rapphöns, orre, höns och sill. De senare - assietterna - rymde bl.a. holländsk ost och sill, Rigaflundror, ostron, nejonögon, färska oxtungor, oliver, gurka, vingelé och konfekt. Till efterrätt bjöds en sviskontårta. Aftonmåltiden bestod av åtta rätter.
[...]
Utskänkningen var alltjämt riklig. Konungen serverades till frukost och nattdricka och för tillredningen av ölsupan 1/2 kanna franskt vin och 3 1/2 kannor öl, mellan målen 1/2 kanna öl."
Det är för övrigt nyårsdagen, som beskrivs...denna väldiga måltid var sannerligen inte något som man tillät sig i vardagen. Att den skulle vara "sedvanlig" ifrågasätter jag verkligen.
Om uppgifterna angående ölet är säkert klarlagda, så borde en sådan myt, som byggde på att han endast drack alkohol två gånger till i sitt liv, blivit sönderslagen innan den ens fötts.
Det grisades kanske extra mycket den 1 januari, visst, men jag tycker ändå att du bör läsa Grauers framställning i sin helhet. Tyvärr ids jag inte reproducera den i sin helhet här... Men vi kan nämna den strapatsrika inryckningen i Litauen 1702 (28 jan-15 feb), som sägs ha tärt mycket hårt på trupperna. Man vet inte exakt vad man åt och hur mycket i hovstaten eftersom dagsedlarna saknas. Vad man dock känner till är dryckesförbrukningen. Under dessa 19 dagar i fält konsumerade hovstaten allena 31 3/8 kannor renskt, 43 3/8 kannor spanskt och 70 1/4 kannor franskt vin, 13 buteljer "Frontinac", 7 5/8 kannor konjak samt 801 kannor öl. Att kungen endast druckit vatten under denna tid ter sig oerhört osannolik. Allra helst som han vanligen drack flera kannor öl och en hel del vin.
Grauers skriver appropå nyårsdagen:
"Följande dag - den 2 januari - övergick man till en mera
ordinär utspisning [min kurs]. Konungens frukost bestod av en kalkon, en rapphöna och ölsupa. Till middag och aftonmål serverades vid den kungliga taffeln sammanlagt 14 rätter - surkål, oxkött, oxbringa, kalv-, får- och grisstek, 4 kalkoner, 2 harar och 2 hönor samt som avslutning äppletårta och mandelmjölk. Vid middagen bjöds också på 6 assietter - skinka, svinhuvud, rökt Braunschweigerkorv, holländsk sill och ost, Rigaflundror, oliver och kapris. Dagens konsumtion av sprit, vin och öl utgjordes av - för konungen och hovstaten - 2 kannor renskt, 33 kannor franskt, 1 kanna 'Bleckert' (ljust, rött vin), 2 kannor Kanariesekt, 2 7/8 kannor konjak, 14 kannor 'dubbelöl' och 144 kannor öl."