Nederländernas inblandning i det Amerikanska frihetskriget.

Diskussioner kring händelser under renässansen, tidig modern tid och upplysningen.
Skriv svar
Spiritui
Medlem
Inlägg: 66
Blev medlem: 23 oktober 2003, 15:38
Ort: Sweden

Nederländernas inblandning i det Amerikanska frihetskriget.

Inlägg av Spiritui » 23 oktober 2003, 16:35

Har läst lite om Europas inblandning i det Amerikanska frihetskriget och kom att tänka på om den kontinentala armén kunde vunnit kriget utan handels hjälpen från Nederländerna? Med hjälp av öar i Karibien och skickligt sjöfolk lyckades ju Nederländerna sälja stora mängder vapen och militär utrustning till kontinentalarmén.
Tänkte om någon visste lite mer om deras inblandning och om Nederländernas "gömda" trots mot England.

Användarvisningsbild
Mathias Forsberg
Medlem
Inlägg: 2986
Blev medlem: 28 mars 2002, 15:09
Ort: Stockholm

Inlägg av Mathias Forsberg » 23 oktober 2003, 17:04

Nederländerna hade redan under 1600-talet proklamerat fri neutral sjöfart för neutrala stater. Många stater som var merkantilt inspirerade försökte däremot att stärka kontrollen över de handelsfartyg som angjorde dess hamnar (och senare koloniala territorier).

Englands Navigation Acts 1652 ledde till att Nederländerna gick i krig för att försvara sin uppfattning om fri sjöfart. Lagen gick ut på att endast engelska fartyg fick angöra engelska hamnar och inga mellanhamnar fick angöras. Detta drabbade Nederländerna eftersom de satt närmare 40-50% av det globala handelstonnaget, samtidigt som hamnarna i Zeeland och Holland var stora distributörer för varor som kom från övriga världen och gick vidare till andra europeiska hamnar.

Den "fria" handeln i Karibien var också den mycket omfattande. Trots att såväl Spanien som Storbritannien försökte att reglera handeln med sina nybyggarkolonier förkom en omfattande smuggling, ofta under nederländsk eller amerikansk (dvs brittiska kolonister) flagg.

Denna handel fortsatte och expanderade under frihetskriget. Mindre officiella förändelser av franska vapen och en fransk expeditionskår tillkom 1780. Men smuggelhandeln var omfattande och hjälpte utan tvivel kolonisterna i deras frigörelse.

Efter att Storbritannien upprepade gånger genomfört regleringar och hot mot den nederländska handeln förklarar man Nederländerna krig. Ett krig som blev föga lyckat för Nederländerna även om man kom undan med att endast förlora sin indiska kuststäder (Ceylon och Malacka gick förlorat 1815).

/Forsberg

Skriv svar