Sköt ned Hammarskjölds plan?

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
LasseMaja
Redaktionen
Inlägg: 4631
Blev medlem: 22 jan 2003 08:19
Ort: Dalarna

Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav LasseMaja » 04 apr 2014 21:45

Nyheter om vem som sköt ner Dag Hammarskölds plan 1961.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ambass ... olds-plan/

Ola Frithiofson
Medlem
Inlägg: 378
Blev medlem: 28 jun 2013 09:06

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ola Frithiofson » 05 apr 2014 15:07


Ben
Medlem
Inlägg: 9163
Blev medlem: 20 jun 2002 13:58
Ort: Sverige

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ben » 05 apr 2014 15:33

Man väl i och för sig undra vad vittnen som intervjuades 2011-2014 kan ha att tillföra när det gäller något som hände 50 år tidigare. Om de än inte har läst allt som skrivits om kraschen så har de i alla fall rimligen samtalat om den med varandra och på andra sätt utsatts för påverkan som gör att det måste vara näst intill omöjligt att skilja ut det som faktiskt är egenupplevda minnen.

När jag i mitten av 80-talet under en tid vistades på en amerikansk forskningsinstitution rik på arkivmaterial från den aktuella tiden minns jag att det där sades att det fanns underrättelsekällor som pekade mot att planet hade skjutits ned på ryskt initiativ - ännu ett av dessa otaliga rykten som omgärdat kraschen.

Ola Frithiofson
Medlem
Inlägg: 378
Blev medlem: 28 jun 2013 09:06

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ola Frithiofson » 05 apr 2014 20:37

I slutet av sommaren 2013 presenterade en grupp före detta domare en rapport om Hammarskjölds flygkrasch och krävde att Förenta Nationerna skulle ta upp undersökningen om hans död igen. I Guardian refererades rapporten den 9 september 2013. Ur Guardians artikel.

"The Hammarskjöld commission – chaired by a former British privy council judge, Sir Stephen Sedley, and including the former chief prosecutor at the Hague war crimes tribunal, Sir Richard Goldstone – also appealed to the US to declassify reported National Security Agency (NSA) radio intercepts of warplanes over the area, which are still categorised as top secret, 52 years after Hammarskjöld's death.

The commission pointed to several strands of evidence supporting a theory that Hammarskjöld's DC6 airplane was shot down on the night of 17 September 1961, while he was on a mission to Ndola, in what was then Northern Rhodesia, to try to negotiate a ceasefire between the Congolese government and rebels from the mineral-rich Katanga region, who had significant support from Belgian mercenaries.

The report highlighted five key pieces of evidence:

• An apparent confession by a Belgian pilot that he fired on the DC6, known as the Albertina, which he had picked out with twin searchlights mounted under his Fouga jet's fuselage"

Se hela artikeln här
http://www.theguardian.com/world/2013/s ... th-inquiry

Flygplanet var ett Fouga CM.170 Magister med registrering KAT-93 (Katangas air force).

Ola Frithiofson
Medlem
Inlägg: 378
Blev medlem: 28 jun 2013 09:06

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ola Frithiofson » 05 apr 2014 21:02

Ett par intressanta länkar till

http://witness.co.za/index.php?showcontent&global[_id]=76061

http://www.witness.co.za/index.php?showcontent&global[_id]=78132

Det finns fotografier på Dag Hammarskjöld efter flygkraschen. Han sitter en 20 meter vid sidan av det kraschade planet med ryggen och huvudet mot ett träd. Vänster öga och ett område av pannan ovanför är retuscherat. Norska forskare som undersöker det hela pekar mot en brittisk inblandning, också.

Ben
Medlem
Inlägg: 9163
Blev medlem: 20 jun 2002 13:58
Ort: Sverige

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ben » 05 apr 2014 21:15

Jag vet inte hur mycket nyheter det där egentligen är. Om jag inte minns alldeles fel gjorde Gunnar Möllerstedt för över 30 år sedan en serie program om Hammarskjöld och pratade då med ett antal av de vittnen som nu återigen är aktuella. Jag är rätt säker på att belgiska legosoldater, Fouga Magister m.m. redan då var på tapeten, liksom mycket av det som i övrigt sägs i de där artiklarna.

Sedan är det väl så att många torde ha sett Hammarskjöld efter hans död - han begravdes ju i Sverige. Ett ev. skotthål i pannan hade väl då varit aningen svårt att förklara. F.ö. överlevde ju en av Hammarskjölds livvakter kraschen och inget av det han sade innan han avled av sina svåra brännskador några dagar sedan pekade mot att något egendomligt skulle ha hänt på marken efter kraschen. Jag vet inte om det är möjligt att det var denne livvakt som släpade Hammarskjöld bort från flygplanet, men det skulle väl annars kunna vara en förklaring till hans placering.
Senast redigerad av 1 Ben, redigerad totalt 5 gånger.

Ola Frithiofson
Medlem
Inlägg: 378
Blev medlem: 28 jun 2013 09:06

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ola Frithiofson » 05 apr 2014 22:07

På bilden från olycksplatsen sitter Dag Hammarskjöld, med bruten ryggrad, utan minsta brännmärke och med sin dokumentportfölj, en lite bit vid sidan av de i övrigt förkolnade resterna av DC6 an. I halskragen syn tydligt ett spelkort, nedstucket mellan kragen och Dags hals, spader ess. ett annat spelkort har någon lagt i hans hand.

Den först FN-tjänsteman som kom dit, norrmannen Björn Egge sa att Dag H hade ett skotthål i pannan ( över höger öga, skrev fel tidigare).

FN:s undersökning vars rapport FN:s generalförsamling tog del av den 26 oktober 1962, slutade i en öppen fråga. Utredningen kunde inte styrka att orsaken till flygkraschen var ett pilotfel. Beslutet i FN:s resolution 1759, som följde på rapportens presentation i FN, var en order till generalsektereraren att återkomma till generalförsamlingen om några nya bevis föreligger.

Materielalet om Dag Hammarskjölds död, som finns i SÄPO-arkivet är fortfarande idag hemligstämplat, liksom obduktionsrapporten.

Den ende överlevande av 16 personer ombord, den brännskadade livvakten, som läkarna ändå trodde skulle överleva, sa innan han avled att planet exploderat i luften. det uttalandet bevisar ingenting.

Ben
Medlem
Inlägg: 9163
Blev medlem: 20 jun 2002 13:58
Ort: Sverige

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ben » 05 apr 2014 22:16

Ola Frithiofson skrev:På bilden från olycksplatsen sitter Dag Hammarskjöld, med bruten ryggrad, utan minsta brännmärke och med sin dokumentportfölj, en lite bit vid sidan av de i övrigt förkolnade resterna av DC6 an. I halskragen syn tydligt ett spelkort, nedstucket mellan kragen och Dags hals, spader ess. ett annat spelkort har någon lagt i hans hand.


Är det verkligen riktigt? Om nu det hela verkligen var ett attentat som skulle se ut som ett pilotfel så verkar det väl aningen egendomligt att efteråt besöka olycksplatsen för att sätta fast spelkort på Hammarskjölds kropp.

Användarvisningsbild
tryggve
Stödjande medlem
Inlägg: 6409
Blev medlem: 02 jul 2003 16:19
Ort: Mölndal

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav tryggve » 06 apr 2014 09:00

Det finns ju flera tidigare trådar här på forumet där Hammarskölds död har diskuterats.

Denna är väl längst.
viewtopic.php?p=419413#p419413

Vill minnas att det diskuterades hur lätt det skulle vara att i mörkret hitta och skjuta ned Hammarskjölds plan om det anfallande planet inte dirigerades in med radar eller liknande. Magisterplanen hade väl inte eldledningsradar? Låter som en rätt bra invändning så sett.
Senast redigerad av 1 tryggve, redigerad totalt 6 gånger.

Ola Frithiofson
Medlem
Inlägg: 378
Blev medlem: 28 jun 2013 09:06

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ola Frithiofson » 06 apr 2014 09:19

Susan Williams visar i sin bok ”Who killed Hammarskjöld”, som utkom 2011 och som Guardian baserar en del av sina artklar på, att utredningskommissionerna efter Hammarskjölds död systematiskt bortsåg från vad svarta vittnen från Ndola berättade. Det finns åtskilliga sådana vittnesmål som säger att Hammarskjölds plan besköts i luften av ett annat plan. Under senare tid har också Jacob Phiri och Göran Björkdahl intervjuat de vittnen som kommissionerna inte tog notis av och även nya vittnen som bekräftar detta.

Vittnen på plats 1961 har nu fått sina berättelser noterade. De har hört ”kanonskott”, de har sett Hammarskjölds plan förföljas av ett mindre plan, de har sett ljus eller blixtrar och skotteld och sett det stora planet under eldflammor och eld falla till marken. De har också sett militärer komma till platsen där planet låg på marken 15 timmar innan planets hittades i officiell mening. Även dessa vittnen har sett den avlidne Hammarskjöld försedd med spelkort och skotthål i pannan.

Björn Egge och Bo Virving har under många år samlat på sig dokument, som nu ställts till förfogade för de forskare som ägnar en hel del tid och resurser åt att utreda vad som skedde i Ndola.

Björn Virving har berättat om de dokument han och tidigare hans far samlat på sig i boken ”Termitstacken”.

De bilder jag skriver om, där den avlidne Hammarskjöld försetts med ett spader ess nedstucket innanför skjortkragen, under hakan och ett annan spelkort i ena handen är högst autentiska och har legat i ett arkiv i drygt 50 år. Arkivet har varit privat och innehafts av premiärminister Roy Velensky. De visar Hammarskjöld på olycksplatsen och i obduktionssalen i dåvarande Rhodesia, nuvarande Zambia. Numer finns dessa fotografier tillgängliga i forskningens tänst.

Ben
Medlem
Inlägg: 9163
Blev medlem: 20 jun 2002 13:58
Ort: Sverige

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ben » 06 apr 2014 11:11

Ola Frithiofson skrev:Susan Williams visar i sin bok ”Who killed Hammarskjöld”, som utkom 2011 och som Guardian baserar en del av sina artklar på, att utredningskommissionerna efter Hammarskjölds död systematiskt bortsåg från vad svarta vittnen från Ndola berättade. Det finns åtskilliga sådana vittnesmål som säger att Hammarskjölds plan besköts i luften av ett annat plan. Under senare tid har också Jacob Phiri och Göran Björkdahl intervjuat de vittnen som kommissionerna inte tog notis av och även nya vittnen som bekräftar detta.


Precis detta togs upp redan av Gunnar Möllerstedt ca 1980. Dock: Det har nu gått mer än 50 år sedan händelsen och vad vittnen idag säger sig ha sett för så länge sedan är kanske inte så mycket värt. Exempelvis: om Björn Egge verkligen såg ett skottskada i Hammarskjölds huvud - varför väntade han 45 år med att berätta det?

När det gäller Hammarskjölds skador så gjorde häromåret tre experter den bedömningen att de sannolikt orsakats av att han vid kraschen kastats ur planet och hamnat så långt ifrån det att han undgått branden.

Ola Frithiofson
Medlem
Inlägg: 378
Blev medlem: 28 jun 2013 09:06

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ola Frithiofson » 06 apr 2014 19:58

Som alltid blir det en diskussion om hur olika bevis och indicier ska värderas och det är väl en naturlig del av en historieskrivning.
"Ben" ifrågasatte fotografiernas äkthet. Jag har talat om att dessa fotografier fanns i ett privat arkiv intill nyligen, de låg där i 50 år, men nu finns tillgängliga för forskare. De visar Dag Hammarskjöld så som jag beskriver.

"Ben" ifrågasätter värdet i de vittnesutsagor som tagits fram under senare år. Men den

1. Före detta ”High Court judge in 1992, serving in the Queen’s Bench Division, Lord Justice of Appeal in 1999, and member of the Judicial Committee of the Privy Council and as a judge ad hoc of the European Court of Human Rights. He retired from the bench in March 2011 and has since been a Visiting Professor of Law at Oxford Universityl”, Sir Stephen Sedley,
2. Före detta chefsåklagaren för Haag tribunalen för krigsförbrytelser, Sir Richard Goldstone,
3. Den svenska ambassadören Hans Corell tillika ” Under-Secretary-General for Legal Affairs and the Legal Counsel of the United Nations from March 1994 to March 2004” samt
4. Wilhelmina Thomassen,” judge of the European Court of Human Rights in Strasbourg from 1998 to 2004 and as a judge of the Supreme Court of The Netherlands in the Court’s criminal section from 2004 to 2012”

Menar samtliga att senare års vittnesmål och nya omständigheter som de bidragit till att belysa är skäl nog för Ban Ki-Moon att återuppta undersökningen kring Dag Hammarskjölds död.

De anför som skäl för detta bland annat följande.

• An apparent confession by a Belgian pilot that he fired on the DC6, known as the Albertina, which he had picked out with twin searchlights mounted under his Fouga jet's fuselage.
• A police sergeant's account of seeing "sparks" in the sky prior to the crash.
• Another witness's testimony of seeing "a very bright light" in the sky at the same time.
• A police assistant inspector's testimony that he had seen a flash in the sky.
• The account of a local official, named Timothy Kankasa, of seeing a smaller plane flying above and then alongside the Albertina "shining a beam like a headlight on it".

Deras rapport från september 2013 kan läsas här. Den ger en fyllig och auktoritativ beskrivning av händelsen och alternativa förklaringar.

http://www.hammarskjoldcommission.org/report/

"Ben" undrar vad som är nytt. Nytt är just det initiativ som jag beskriver här. Rapporten är ca 6 månader gammal och vi får se vad Ban Ki-Moon slutligen svarar. Nytt är det de fotografier på den avlidne Dag Hammarskjöld som den då i händelseförloppet involverade förre premiärministern Roy Velensky hemlighållit i sitt privata arkiv från tiden för flygkraschen, men som nu finns tillgängliga. Nya är också en del av de vittnesmål som Hammarskjöldkommissionens minst sagt erfarna domare och jurister fäster vikt vid.

Ola Frithiofson
Medlem
Inlägg: 378
Blev medlem: 28 jun 2013 09:06

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ola Frithiofson » 19 apr 2014 08:58

Nu vet vi att även FN:s nuvarande generalsekreterare tycker de nya omständigheter som Hammarskjöldskommissionen dragit fram är skäl nog att återuppta utredningen om Dag Hammarskjölds död. Han föreslår idag att FN:s generalförsamling ska återuppta utredningen och att alla länder ska avhemliga handlingar som kan sprida ljus över flygkraschen. Det sista riktat inte minst till USA vars underrättelsetjänst enligt Hammarskjöldkommissionen har bevarande ljudupptagningar från den konversation piloten som sköt ned planet hade med sin markkontroll vid tillfället då han sköt ned Hammarskjölds plan, med totalt 16 personer ombord.

Ben
Medlem
Inlägg: 9163
Blev medlem: 20 jun 2002 13:58
Ort: Sverige

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ben » 19 apr 2014 09:51

Om det finns hemligt, outnyttjat material som kan bli tillgängligt är det väl en sak, men "nya" ögonvittnesuppgifter om något som hände för mer än 50 år sedan - sådana måste vara så nära värdelösa som man överhuvudtaget kan komma. Minnesfel, påverkan av vad andra har sagt, påverkan från vad som skrivits, önskan om att framstå som betydelsefull etc - felkällorna är otaliga. Det finns åtskilliga historiska exempel på att ögonvittnen strax efter en händelse har sagt en sak och några år senare en helt annan sak. Alla vet att memoarer (vilket de här vittnesmålen ju är att betrakta som) är en mycket dubiös typ av källa.

Man måste i varje sammanhang försöka finna en rimlig logik. Låt oss anta att någon ville röja Hammarskjöld ur vägen och få det att se ut som en flygolycka. I och för sig inte omöjligt, men varför skulle vederbörande (eller någon hantlangare) efter att ha utfört första delen av planen bege sig till platsen, skjuta den redan döende (eller döde) Hammarskjöld i huvudet och stoppa ned ett spelkort i skjortkragen? Skulle inte risken vara att det väckte misstankar hos t.ex. läkarna som obducerade Hammarskjöld? "Varför är han skjuten i huvudet om det var en vanlig flygkrasch?"

Ola Frithiofson
Medlem
Inlägg: 378
Blev medlem: 28 jun 2013 09:06

Re: Sköt ned Hammarskjölds plan?

Inläggav Ola Frithiofson » 19 apr 2014 12:07

Även Hammarskjöldkommissionen konstaterar att det finns värde i de vittnesmål som inte värderas tillförlitliga för femtio år sedan. Nu när Ban-Ki Moon vill återuppta utredningen kan vi förmoda att han håller med kommissionen. Jag lägger här min tillit till dessa fyra domare och jurister med en väldigt gedigen erfarenhet inom området.

Varför tycker dåvarande premiärministern i Rhodesia, Roy Velensky, att det var intressant ha bilder på den döde Hammarskjöld i familjen Velenskys privata fotoarkiv? Jag tror han helt enkelt var stolt över att han bidragit till Hammarskjölds död. Detsamma med spelkortet. Legosoldaterna först på plats - långt innan någon var där enligt de första utredningarna kring Hammarskjölds död - var stolta över att ha lyckats med operationens mål, att ha ihjäl Hammarskjöld. Spader ess kanske symboliserar att de klarat ta livet av "nummer ett" inom FN-organisationen och att de var stolta över din bedrift.

De förefaller inte ha varit oroliga för att deras del i denna operation skulle avslöjas.

Dessa fotografier finns, även Hammarskjöldkommissionen refererar till dem i den rapport jag länkat till, har du läst den, Ben? Kommissionen konstaterar att någon stoppat spelkoretet innanför Hammarskjölds halskrage.


Återgå till "Kalla Kriget (1946 till 1991)"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster