Flygenhet 66

Diskussioner kring händelser under kalla kriget, från krigsslutet till 1991.
Probos
Medlem
Inlägg: 389
Blev medlem: 12 juni 2008, 01:35

Flygenhet 66

Inlägg av Probos » 24 mars 2011, 09:29

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hemli ... 034753.svd

"Ett annat avslöjande i boken handlar om ett topphemligt flygförband: flygenhet 66. Förbandets uppdrag var att i hemlighet förflytta personer.

Övningarna kunde handla om att få ut nyckelpersoner ur landet eller placera ut infiltratörer vid finska gränsen mot Sovjetunionen. Infiltratörerna släpptes i fallskärm från låg höjd.

Flygenheten hade ett tiotal civila flygplan. Bakom kulisserna fanns en välplanerad militär organisation med chefer, piloter och markpersonal.

SvD:s reporter Mikael Holmström har pratat med den dåvarande stabschefen för förbandet som kallar sig Jan Danielsson.

–Vi flög, övade, spanade och rekognoscerade både i Sverige och i grannländerna, berättar han.

Ibland lånade förbandet ett militärt flygfält och klädde sig då i overaller med rätt gradbeteckning.

Planen som användes var oftast fyrsitsiga Cessna 182 eller sexsitsiga Cessna 206. Många av övningarna gjordes i mörker och piloterna tränades att landa i svår terräng dirigerade av enbart några ficklampor.

En stor del av planeringen handlade om att hålla verksamheten hemlig. Jan Danielsson berättar om det diskreta skyddet som sköttes av Säpo. Piloterna hade kodnamn och fick betalt i kontanter.

Det sista uppdraget för flygförbandet var planerat till 1998. Det ställdes in eftersom det inte fanns några pengar. Efter det blev det inga fler övningar.

Uppgifterna om det hemliga flygförbandet stärks av dokument som Mikael Holmström har fått tillgång till.

–Det här ger en helt ny bild av den svenska säkerhetspolitiken. Avståndet mellan vad som sagts och vad som gjorts visar sig vara osedvanligt stort i Sverige, säger han.

Dåvarande överbefälhavare Bengt Gustafsson bekräftar i boken att han kände till det hemliga flygförbandet:

–Det fanns en mobiliseringsorganisation som hörde till den hemliga delen av underrättelsetjänsten. De var framför allt specialiserade på infiltration.

När SvD ställer frågor om verksamheten vill han inte säga mer.

–Det fanns olika typer av förband, men jag får inte gå in på detaljer. Med de jobben jag har haft har jag tystnadsplikt livet ut, förklarar Bengt Gustafsson."

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28575
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Hans » 24 mars 2011, 10:03

Probos skrev:infiltratörer
Tack Probos, interessant.

Undrar vad som menades med infiltratörer.

MVH

Hans

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Schwemppa » 24 mars 2011, 10:21

Smått relaterat, från dagens HBL.

http://www.hbl.fi/text/utrikes/2011/3/24/d60950.php#

KALLA KRIGET
Avslöjande: Sverige lagrade jaktplan …för finska piloterPublicerad: 24/03 08:20 ›uppdaterad: 24/03 08:26
Finland utbildade under 1970-talet betydligt fler stridspiloter än vad flygvapnet behövde i fredstid. Om Sovjet anföll skulle de finska piloterna utrustas med svenska Draken-plan och sättas in i striderna.

STOCKHOLM

I en bok om Sveriges dolda Nato-förbindelser avslöjar den svenska journalisten Mikael Holmström en rad intressanta detaljer om Finlands och Sveriges informella försvarssamarbete under kalla kriget.

Under kalla kriget var Finland strategiskt förbundet med Sovjet. Kärnan i vsb-pakten handlade om att Finland skulle försvara Sovjet mot ett Natoangrepp genom finskt territorium.

I det tysta förberedde sig Finland samtidigt för att möta ett sovjetiskt anfall.

Finska och svenska militärer och politiker träffades regelbundet för att utbyta information.

Ibland gick samarbetet längre än så. Enligt Parisfreden fick Finland ha högst 60 stridsflygplan. På 1970- och 1980-talet hade flygvapnet 36 svenska Drakenplan och 24 ryska MiG-21.

De få jaktplanen skulle inte kunna stå emot ett sovjetiskt anfall många timmar.

Lösningen blev att Sverige lagrade ett stort antal Draken-plan, som annars hade gått till skrotning, samtidigt som Finland utbildade fler stridspiloter än vad landet hade bruk för.

Överskottet på piloter i Finland och på jaktplan i Sverige var ingen slump.

– Vi tänkte att i en krissituation kunde vi köpa flera Drakenplan. I en sådan situation står Sverige fortfarande som ett neutralt land och vi har så pass täta och goda förbindelser att vi kan få hjälp på det sättet. Jag har aldrig hört att det funnits några papper på det. Men nog kommer jag ihåg att jag diskuterat detta med Bengt Gustafsson och kanske också med Lennart Ljung. Därför utbildade vi också fler piloter än vad vi hade användning för, säger Jaakko Valtanen, tidigare kommendör för försvarsmakten, i boken.

Ålands försvar

På samma sätt förberedde sig både Finland och Sverige för hur Åland skulle försvaras i händelse av krig. Åland är en del av Finland, men utgör en demilitariserad zon.

– För marinområdet och skärgården hade vi en brigad färdig och ganska starkt artilleri som vi tänkte skicka till Åland, säger Ermei Kanninen, chef för huvudstaben 1978–1982.

Finland fruktade att Sovjet skulle ta Helsingfors med överraskning. Därför var det viktigt att även Sverige förberedde sig för att besätta Åland. Planeringen sköttes av Milostab Ost i Strängnäs.

– Jag har aldrig berättat det. Men det presenterades för mig hur många brigader eller bataljoner ni (Sverige) hade varit färdiga att sända över till Åland, säger Kanninen.

Fjällstugan

Pältsas-stugan, en svensk fjällstuga, blev under några år i början av 1980-talet ett riktigt nervcentrum för de finsk-svenska försvarssamtalen. Både statsministrar och försvarsledningar använde stugan. De inofficiella besöken skedde i civila kläder, man fiskade, samtalade och umgicks. Några operativa planer utväxlades inte.

Ändå hände det då och då att kartan över Nordkalotten togs fram. Dåvarande statsminister Mauno Koivisto hade studerat terrängen i Lappland noggrant och tvivlade på att det skulle gå att stå emot ett sovjetiskt anfall i östra finska Lappland.

– Jag hade tankar att det uppenbarligen skulle vara klokare om vi skulle vara starkare i Västlappland. Då kunde man kanske förena krafterna med svenskarna, säger Mauno Koivisto i boken.

Under notkrisen 1961 hade svenska militärer i hemlighet förberett sig för ett motsvarande scenario. Retirerande finska förband skulle tas emot i norra Sverige och sättas in i striderna om ryssarna gick över Torne älv.

Markus West

markus.west@hbl.fi

Användarvisningsbild
Hans
Redaktör och stödjande medlem 2024
Inlägg: 28575
Blev medlem: 11 juli 2002, 12:52
Ort: Utrikes

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Hans » 24 mars 2011, 10:29

Tack också Schwemppa, vad spännande med allt som kommer fram.
Schwemppa skrev:Under notkrisen 1961 hade svenska militärer i hemlighet förberett sig för ett motsvarande scenario. Retirerande finska förband skulle tas emot i norra Sverige och sättas in i striderna om ryssarna gick över Torne älv.
Första gången jag ser det någon annstans skrivet än här på skalman.

MVH

Hans

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Schwemppa » 24 mars 2011, 10:45

Nämnas kan, att Schwemppa i tiden var krigsplacerad i den "brigad" (då var det en bataljon) som skulle besätta Åland i händelse av krig. Numera är jag säkert ersatt av yngre krafter.

Vi övade landstigning på Åland (men av någon anledning inte på Åland :P ).

Probos
Medlem
Inlägg: 389
Blev medlem: 12 juni 2008, 01:35

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Probos » 24 mars 2011, 13:14


Användarvisningsbild
NIL
Stödjande medlem 2023
Inlägg: 2685
Blev medlem: 8 maj 2008, 11:22
Ort: Stockholm

Re: Flygenhet 66

Inlägg av NIL » 24 mars 2011, 16:52

Schwemppa skrev:Vi övade landstigning på Åland (men av någon anledning inte på Åland :P ).

Ahaa!
Nu faller pusselbitarna på plats, ni landsattes på det Storsvenska fastlandet från mini-ubåtar.

Erkänn!

:)
Äh, det löser sig.

KoteGaeshi
Medlem
Inlägg: 868
Blev medlem: 10 december 2008, 03:08

Re: Flygenhet 66

Inlägg av KoteGaeshi » 24 mars 2011, 23:30

Schwemppa skrev:Nämnas kan, att Schwemppa i tiden var krigsplacerad i den "brigad" (då var det en bataljon) som skulle besätta Åland i händelse av krig. Numera är jag säkert ersatt av yngre krafter.

Vi övade landstigning på Åland (men av någon anledning inte på Åland :P ).
En bataljon svensktalare, får man anta?
Lá carita i hamil mára alasaila cé nauva

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Schwemppa » 25 mars 2011, 08:18

Huvudsakligen folk utbildade i svenskspråkiga Nylands brigad, ja. Antagligen var det tänkt att umgänget med lokalbefolkningen går lättare på det viset. :)

Vi mobiliserade i Västra Nyland (låt vara osagt närmare var), drog sedan per motormarsch (Pasi-Sisun och terränglastbilar) till Åbo, där vi lastades på ett ro-ro lastfartyg. Ingen lyxkryssning där inte, vi fick sova på lastrumsdäcket (vissa hade inför avfärd närt förhoppningar om hytter och service av Sverigebåtsklass... :P ). Nästa morgon landsteg vi vid en mindre stad på finska västkusten. Motståndet var ringa.

Det här var i mitten på 1990-talet.

Användarvisningsbild
Rickard
Medlem
Inlägg: 1787
Blev medlem: 24 mars 2002, 13:58
Ort: Stockholm

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Rickard » 30 mars 2011, 23:11

Att Åland är/var demilitariserat, vad innebär detta egentligen? Att inga militära förband finns där i fredstid, eller att man "lovat" inte nyttja området även i krigstid?

Användarvisningsbild
Fredrik Andersson
Medlem
Inlägg: 1411
Blev medlem: 22 december 2005, 23:51
Ort: Södermanland

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Fredrik Andersson » 31 mars 2011, 00:08

Med tanke på att Schwemppa och hans kompisar skulle landsättas där i krigstider så får man väl anta att med 2demilitariserad" i det här sammanhanget innebär att ingen trupp finns placerad där i fredstid?

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Schwemppa » 31 mars 2011, 09:14

Ingen militär får uppehålla sig på Åland i fredstid, korrekt. Det brukar bli ett jäkla liv redan om någon av flottans båtar i misstag kommer för nära... :D

Dessutom är ålänningarna befriade från militärtjänstgöring (om någon vill göra den som frivillig är det ok).

http://www.komhem.nu/text.con?iPage=37&m=53

I händelse av krig är det andra spelregler som gäller.

Användarvisningsbild
Rickard
Medlem
Inlägg: 1787
Blev medlem: 24 mars 2002, 13:58
Ort: Stockholm

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Rickard » 31 mars 2011, 09:28

Schwemppa skrev: I händelse av krig är det andra spelregler som gäller.
Så då skulle det snarare bli tävling om att besätta Åland?

En intressant sak i sammanhanget, det påstods tidigare att Sverige hade förberedda bataljoner eller t.om. brigader som skulle landsättas på Åland, finns det inte en viss problematik där? Eftersom Åland tillhör Finland och det faktiskt skulle inträffa ett isolerat krig mellan just Finland och någon "annat" land, säg Sovjetunionen, vad skulle det innebära att Sverige tidigt flyttade in stridande trupp på det ena landets territorium?

Schwemppa
Redaktionen
Inlägg: 3555
Blev medlem: 27 juli 2007, 19:47
Ort: Sjundeå, Finland

Re: Flygenhet 66

Inlägg av Schwemppa » 31 mars 2011, 09:43

Ja, i vårt fall, då vi övade, var det alltså frågan om att ta Åland innan "någon annan" gör det. Öarna har ändå en sådan strategisk betydelse att det vore direkt idioti att lämna dem obesuttna. Åtminstone "förr i tiden", det är ju ändå snart 20 år sedan i mitt fall. :D

Att det skulle ha förekommit någon tyst överenskommelse med Sverige angående Åland har jag aldrig hört tidigare, före den där artikeln i HBL.

Användarvisningsbild
millgard
Stödjande medlem 2020
Inlägg: 3791
Blev medlem: 23 mars 2007, 16:36
Ort: Luleå

Re: Flygenhet 66

Inlägg av millgard » 31 mars 2011, 09:45

Har flygenhet 66 med detta att göra?

Skriv svar