Vad läser du just nu?

Diskussioner kring litteratur och andra källor om vår historia samt hjälpvetenskaper. Värd: B Hellqvist
Kategoriregler
Du kan stödja forumet när du handlar av Adlibris, Bokus eller CDON om du använder dessa länkar.
Det kostar dig inget extra men hjälper till att betala forumets räkningar.
Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 5413
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Vad läser du just nu?

Inläggav Amund » 03 nov 2017 17:03

Fortsättningen ÄR mycket bättre. :)

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5443
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inläggav sonderling » 04 nov 2017 08:57

Det som aldrig fick ske - Åsa Erlandsson

En reportage bok om dådet i Trollhättan.
Man får en bra redogöresle för de faktiska händelserna, vilket också ger en annan bild än den som vi läste i medierna. (Visste tex inte att en av ambulansmännen kollapsade och själv fick föras därifrån i ambulans.) Ett stycke gärningsmanna profil, jämnförelse med andra skolattentat och lite nutidshistoria kring tiden för attentatet.
Denna bok skulle enligt en recension jag läste befästa att det var frågan om ett rasiskiskt terror attentat. Men mitt intryck var faktiskt tvärtom att det var mer ett skoldåd av en galning. Men som författaren sedan skriver så handlar det inte om antingen eller, utan både och.

Det finns några discrepanser som stör mig. Och det är ju detta att man pängterar att alla muslimer inte är skyldiga för islamistiska terror dåd men att det betonas att rasistiska dåd inte genomförs i ett vakum. Så det är alltså helt rätt att kollektivt skuldbelägga den smårasistiske svenne bananen? Som bevis för detta tas det faktum up att lasermannen ansåg att han hade stöd av 20% av Sveriges befolkning. Men då verkar ju författaren själv glömt att det tidigare nämnts i boken att denna typ avv förövare har en grandios självbild?
Jag vill inte på något sätt förringa högerextrem terror men jag är nte så säker på den analysen bara.

Sonderling

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5443
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inläggav sonderling » 15 nov 2017 07:52

Sträck läser nu Peter Englunds bok- stridens skönhet och sorg 1917.
Den kom ju lite sent i år. Jag gillade annars att läsa den lite varje dag som en dagbok. (min favorit bok som ung var annars Andra världskriget dag för dag, som jag just läste dag för dag i sex års tid. Stolligt?)

Jag hoppas 1918 kommer lite tidigare.

Jag höll annars på med en annan bok om VK1 men får återkomma till den senare.

Sonderling

Användarvisningsbild
sonderling
Medlem
Inlägg: 5443
Blev medlem: 04 apr 2002 13:24
Ort: Oxelösund

Re: Vad läser du just nu?

Inläggav sonderling » 11 dec 2017 12:50

Håller på och läser ut Nils Fabianssons bok Historien om Västfronten: i spåren av första världskriget.
Detta är ju både lite grann av en reseskildring och historiebok som tar upp första världskriget på västfronten och varje kapitel tar upp ett front avsnitt med deras olika karaktärer och utmaningar. Får svar på flera undringar som jag haft som hur det såg ut på slutet av västfronten på vardera ände och att den inte är helt sammanhängande hela vägen. Jag har nämligen undrat om man just kunna gå ner i ena delen och gå tvärsöver Belgien och Frankrike i en skyttegrav och hur såg det ut vid kusten?

Reseguiden gör en ju sugen på att åka ditt speciellt när många av spåren nu håller på och försvinna av tidens tand eller byggnationer, eller att innehavarna av alla dessa privat museer håller på och dör ut.

Jag gillar böcker som vänder lite på ända på vanda uppfattningar. Och Fabiansson menar att vår bild av VK1 präglas av den fredsrörelse som uppstod på 20-talet. som också varit förhärskande in i vår tid och att denna kanske inte är helt korrekt. (Jag har ju haft samma tankar då jag läst om ett annat senare krig i sydost Asien 50 år senare, så det var ju en intressant iakttagelse. )

Och bilden av ett Tyskland som avancerar åt alla håll i början, var inte alls bilden 1914, snarare att Tyskland höll på och invaderas. Fabiansson tar med mycket tidnings notiser och annat som ger en annan bild och stämning än vad som är den moderna uppfattningen. Kriget är inte bara en meningslöst och en slakt, utan för andra är det är en livsviktig uppoffring, och vilket visas på siffror över alla frivilliga som fortfarande 1918 strömmar till. Sedan läser jag ju Englunds bok samtidigt och båda kommer till slutsatsen att den antityska propaganda av deras illdåd, fick följde att de skuggade ut deras riktiga krigsbrott, vars omfattning man först nu börjar få klarhet i, vad som hände var och hur. (En ganska viktig läxa att lära för framtiden kan man tycka.)
Han menar också att fronten trots allt endå, var ganska rörlig, att den böljade fram och åter mellan åren.

Boken tar upp mycket annat intressant som detta med krigsfångarna, de civila, och Sveriges roll. Och en faktoid gällande de skruvkorks formade taggrådsstolpar som sas vara av Svensk ursprung och som såldes till båda sidor. Vilket han inte hittar några belägg för.

Jag gillar också detta med att han varvar egna tagna bilder från idag (som tidningen "after the battle") med historiska foton. Ni som skriver böcker borde kopiera detta, vilket ger ett intressant tidsperspektiv. Måste verkligen rekommendera denna tunga* bok till alla VK1 intresserade.

Sonderling


*den är verkligen tung att hålla i, vette fasen var det är för pappers kvalité.

Amund
Stödjande medlem
Inlägg: 5413
Blev medlem: 15 jun 2009 07:52
Ort: Västerbotten

Re: Vad läser du just nu?

Inläggav Amund » 17 dec 2017 17:46

Amund skrev:Har börjat läsa Angrepp i gryningen av Alf Jacobsen och har även införskaffat Bitter seger av samme författare. Böckerna handlar om de marina striderna i Narvik 1940. Ämnet känns superintressant och borde kunna bli hur bra som helst med de dagböcker som författaren bygger upp sin skildring på, ändock håller jag redan efter några kapitel på att bli vansinnig av att varje mening måste avslutas med en förklarande harang om att alla Hitlers avsikter var onda och elaka, varvid Churchills och Storbritanniens avsikter enbart hade demokratins och den fria världens bästa för ögonen. Visst var det nog så men jag tål inte att författaren inte kan skriva en militärhistorisk skildring utan dessa förmanande moraliska tolkningar av respektive kombattants avsikter - Det blir nästan en sorts pamflett istället för det högkvalitativa sjöhistoriska verk det skulle kunna vara. Hoppas det blir bättre i fortsättningen, innehållet i övrigt är mycket lovande!.


Amund skrev:Fortsättningen ÄR mycket bättre. :)


Sådär – Nu har jag läst ut bägge böcker och det jag klagade på i första inlägget fanns inte alls med i fortsättningen utan bägge böcker känns mycket gedigna och avsedda för en läsekrets som kan ämnet militärhistoriskt och politiskt.

Jag är riktigt imponerad av att författaren tydliggör hur Narvik 1940 utgör ytterligare ett exempel på ett av den glorifierade Churchills misslyckanden när han försöker detaljstyra militära operationer, inte sällan med politiska motiv som drivkraft. En extra eloge till författaren som erkänner att den tyska insatsen, under andra omständigheter skulle ha hyllats som ytterst extraordinära.

Vill också nämna att boken framställer en upprättelse för den kritiserade men mycket intelligente och erfarne generalmajoren https://en.wikipedia.org/wiki/Pierse_Joseph_Mackesy som inte var pigg på att utföra Churchills fantasifulla landstigningar - Bland tänkande brittiska arméofficerare gick tankarna lätt till Gallipolifälttåget där WC också trodde att RN var tillräckligt för att ta kontroll över vilket landområde som helst, dessutom hade flyget utvecklats betydligt snabbare än Churchills militära teorier sen 1915. :roll:

Självklar läsning för VK2-nördar! :)

Stefan Lundgren
Medlem
Inlägg: 11860
Blev medlem: 11 aug 2003 17:15
Ort: Uppland

Re: Vad läser du just nu?

Inläggav Stefan Lundgren » 22 dec 2017 18:11

Industriepoken i Uppsala av Roland Agius, känns namnet bekant för äldre skalmaniter och i synnerhet de som bodde i Uppsala på 80-talet förresten.

Stefan

Användarvisningsbild
B Hellqvist
Redaktionen
Inlägg: 7606
Blev medlem: 24 mar 2002 16:05
Ort: Skövde

Re: Vad läser du just nu?

Inläggav B Hellqvist » 29 dec 2017 20:40

"The Vanished Kingdom: Travels Through The History Of Prussia" av James Charles Roy. Intressant skildring av Ostpreussen genom historien.

koroshiya
Medlem
Inlägg: 1468
Blev medlem: 03 feb 2004 06:51
Ort: Göteborg

Re: Vad läser du just nu?

Inläggav koroshiya » 02 jan 2018 17:54

B Hellqvist skrev:"The Vanished Kingdom: Travels Through The History Of Prussia" av James Charles Roy. Intressant skildring av Ostpreussen genom historien.


Det kanske vore något att läsa? För några år sedan läste jag, Iron Kingdom. Ur ett svenskt perspektiv är Brandenburg-Preussens historia intressant.

Själv läser jag en bok med titeln, The Land before the Kingdom of Israel. Författaren menar att Israel ursprungligen kanske mest var en politisk entitet, och att en mer sammansvetsad etnicitet först växte fram med tiden. Israeliterna skall också ha varit en form av kanaanéer och - i huvudsak - inte kommande utifrån.

Det är en mycket givande och välskriven bok, men den kräver först en introduktion till ämnet om bronsåldenrs historia i Levanten. Man måste kunna något om egyptisk historia, om bibeln, och om arkeologi i området.


Återgå till "Historiska hjälpvetenskaper, källor & litteratur"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster